SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAJAVE
 
Huawei predstavlja HongMeng OS ovoga tjedna
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 06.08.2019. - 16:21:00
Zadnja izmjena: 06.08.2019. - 19:21:54
PEKING - Huawei je, po izbijanju krize s Googleom i ostalim proizvođačima, javno priznao da već ima svoj zamjenski OS spreman.

HongMeng (iili ARK OS), kako ga nazivaju, razvija se već godinama, trebao bi biti u stanju pokretati aplikacije pisane za Android, a Kinezi tvrde kako će biti i brži od Androida i drugih OS-ova. Do sada su ga instalirali tek na testne uređaje, prema nekim navodima njih milijun, a uskoro bi mogli i u slobodnu prodaju pustiti prvi mobitel s vlastitim OS-om.

Piše tako kineski Global Times, nagovješćujući da bi Huawei prvi uređaj s HongMeng OS-om na tržište mogao plasirati do kraja godine. Bit će to, kažu, mobitel iz sredine ponude, s cijenom od oko 2.000 juana (otprilike isto toliko kuna). Osnovna će svrha lansiranja ovog modela biti upoznati tržište, korisnike i developere s mogućnostima novog OS-a, te privući ljude na svoj ekosustav.

Izvor kojeg citiraju kaže da će se mobitel pojaviti u posljednjem kvartalu godine, istodobno sa serijom Huawei Mate30, i da će na zalihama biti spremno nekoliko milijuna primjeraka.

HongMeng OS bi svoju premijeru trebao doživjeti 9. kolovoza na developerskoj konferenciji u kineskom Dongguanu. Samo dan nakon toga navodno bi u prodaju trebaostići prvi uređaj zasnovan na njemu – neće to biti mobitel, već pametni televizor kineske kompanije Honor.

HongMeng će, naime, biti OS ne samo za mobitele već za mnoge druge uređaje poput IoT spravica, industrijskih uređaja, servera, routera, i slično.