SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ULAGANJA
 
Huawei ulaže 200 miliona evra u srpsku železnicu
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 17.07.2013. - 19:12:20
BEOGRAD - Železnice Srbije potpisale su danas sa kineskom kompanijom Huawei sporazum za kompletnu modernizaciju telekomunikacija srpske železnice, a ukupna vrednost predviđenih investicija je oko 200 miliona evra.
Generalni direktor Železnica Srbije Dragoljub Simonović izjavio je, posle potpisivanja sporazuma, da će vrlo brzo biti potpisan komercijalni ugovor sa kineskim partnerom za ulaganje od 78 miliona evra do 2018. godine, u izgradnju optičke infrastrukture na železničkom Koridoru 10, Koridoru 11 i Beogradskom železničkom čvoru.

Simonović je istakao da bi prvi radovi mogli da počenu već u oktobru ili novembru ove godine.

Pregovori Železnica Srbije i kompanije Huawei su trajali dve godine, a njihov osnov je Sporazum o ekonomsko-tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture, koji su 2009. potpisale u Pekingu vlade Kine i Srbije.

Kineska vlada je donela odluku da omogući finansiranje projekata koje izvode kineske kompanije u jugoistočnoj Evropi kroz povoljne i privilegovane bankarske kredite.

Simonović je kazao da su za sada planirane investicije od 78 miliona evra, a da je sporazumom predviđeno da možemo u narednom periodu da realizujemo ukupno 200 miliona evra za telekomunikacionu modernizaciju svih pruga u Srbiji.

Čelnik Železnica Srbije je sporazum potpisao sa direktorom Huaweija za Srbiju Džekom Veijem, u prisustvu potpredsednika Huaveja za centralnu, istočnu Evropu i nordijske zemlje Džefri Vang.

Železnice Srbije imaju nameru da modernizuju i unaprede sigurnost, železničke telekomunikacione sisteme za upravljanje i nadzor, kao i stanične telekomunikacione sisteme u skladu sa najvišim međunarodnom standardima.

U rebalansu državnog budžeta predviđeno je 16 miliona evra za realizaciju saradnje sa tom kineskom kompanijom, od čega šest miliona evra za Koridor 10, na deonicama Beograd-Šid, Beogradski železnički čvor i Beograd-Niš, a 10 miliona za izgradnju sistema GSM-R na pilot deonici Batajnica-Pančevo Glavna.

Sredstva će na Koridoru 11 biti uložena na pruzi Beograd-Bar kroz Srbiju, kao i na prugama Pančevo-Vršac i Požega-Kraljevo-Lapovo.

Potpredsednik Huaveja za centralnu, istočnu Evropu i nordijske zemlje Džefri Vang je izrazio očekivanje da će biti uspostavljena dugoročna saradnja te kompanije i srpskih železnica ističući da Huawei obezbeđuje komunikaciju za trećinu svetske populacije.

On je naglasio da je ta kompanija jedna od vodećih u oblasti železničkih telekomunikacija i da je poznata po kineskim brzim prugama.