SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SUKOBI
 
HUP protiv Vlade: Odredba da se mirovinski fondovi povuku iz članstva u NO-ima tvrtki je antipoduzetnička
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.12.2018. - 10:48:00
Zadnja izmjena: 07.12.2018. - 10:50:52
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca je zatražila sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem zbog "procedure donošenja aktualnih mirovinskih zakona i problematičnih odredbi koje su se naknadno pojavile u zadnjim verzijama prijedloga zakona".

- Prije svega ističemo da procedura donošenja mirovinskih zakona nije ispoštovana u potpunosti. Naime, Sporazumom o osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća jasno je definirano uključivanje predstavnika socijalnih partnera u izradu prijedloga propisa, od rada u radnim skupinama, dostave i rasprave očitovanja, imenovanja članova radnih skupina, i drugo. Unatoč tome, nakon završetka javne rasprave HUP kao socijalni partner nije zaprimio konačne verzije zakona niti verzije koje su upućene u vladinu i saborsku zakonodavnu proceduru. Smatramo da je ovo prevelika i prebitna reforma u kojoj se zaobilazi mišljenje i konzultacija sa socijalnim partnerima - ističu u HUP-u, te dodaju da se oni i društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima zalažu za transparentnost poslovanja i nemaju ništa protiv prijedloga da Vlada imenuje svoje predstavnike u nadzorne odbore mirovinskih društava, ali da ne vide opravdane razloge za najnoviju zakonsku promjenu, piše Jutarnji list.

- Ovo smatramo vrlo zabrinjavajuće zbog same slike razvoja tržišta kapitala, ali i funkcioniranja tržišnog gospodarstva u kojem se očekuje što manje uplitanje državnih vlasti u poslovanje trgovačkih društava koji djeluju prema Zakonu o trgovačkim društvima. Također s druge strane zakonsko rješenje i predložene odredbe da se članovi uprava mirovinskih društava i njihovi zaposlenici povuku iz nadzornih tvrtki čiji su mirovinski fondovi dioničari, također otvara niz pitanja koje su izrazito nejasni i netržišnog karaktera - naglašava se u pismu koje je potpisao Davor Majetić, glavni direktor HUP-a. Primjerice, navode, otvara se pitanje nejednakosti u odnosu na druge dioničare, jer se mirovinskim fondovima uskraćuje pravo koje imaju drugi vlasnici dionica na istom domaćem tržištu kapitala.

- Zakonom se brani da itko iz bankarske, fondovske industrije sudjeluje u radu Nadzornih odbora, pa je nemoguće ispuniti zahtjevu stručnosti koji predložena zakonska odredba zadaje. Ako to ne smiju biti stručnjaci iz povezanih industrija koji najbolje poznaju sustav i imaju specifična znanja, tko su onda predstavnici koji će odlučivati o vitalnim odlukama za prosperitet zemlje? Ovaj model upravljanja smatramo antipoduzetničkim jer će imati negativni efekt na domaćem tržištu kapitala, ali i stvoriti negativnu sliku u međunarodnoj investicijskoj javnosti - tvrde u HUP-u.

Nadalje, napominje se u pismu, u zadnjoj verziji zakona su se pojavile i radikalne promjene koje se odnose na strukturu naknada, novi način raspodjele članova i pomicanje dobne granice za početak korištenja mirovine iz trećeg stupa.

- Radi se o vrlo značajnim izmjenama koje su uvrštene u zadnje verzije zakona bez mogućnosti sudjelovanja u socijalnom dijalogu ili reagiranja na isti i uz izostanak bilo kakvih stručnih obrazloženja ili analiza koje bi procijenile efekte predloženih izmjena a za koje je pretpostaviti da će imati značajan utjecaj na ukupni mirovinski sustav. Slijedom navedenog, a zbog ozbiljnosti izmjena o kojima je riječ, molimo hitan termin sastanka s ciljem razmatranja gore navedenih tema - stoji u HUP-ovom javnom priopćenju i pismu Vladi.