SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZAPOŠLJAVANJE
 
HZZO tijekom ljeta "brzinski" zaposlio 85 ljudi
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 04.10.2016. - 08:34:18
ZAGREB - U Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje tijekom srpnja i kolovoza raspisan je natječaj za 113 radnih mjesta, a do kraja rujna u radni odnos primljeno je 85 djelatnika.
Direktor HZZO-a Fedor Dorčić tvrdi da je samo 12 djelatnika primljeno na neodređeno vrijeme, a ostali bi trebali zamijeniti one koji odlaze u mirovinu ili su na dugotrajnom bolovanju. Tako je prekinut prošlogodišnji trend kad je broj zaposlenih u HZZO-u u jednoj godini pao za 177, odnosno nitko nije primljen kao zamjena za djelatnike koji su otišli u mirovinu. To znači da je na kraju 2015. u Zavodu bilo zaposleno 2322 djelatnika umjesto gotovo 2500, koliko bi ih bilo da su na ta mjesta primljeni novi djelatnici kao što se to trenutno čini, piše Jutarnji list.

Očiti trend zapošljavanja govori da se u javnim službama teško provodi politika smanjenja broja zaposlenih po sistemu prirodnog odljeva, odnosno odlaskom radnika u mirovinu. U samo dva ljetna mjeseca tako je u HZZO-u već zaposleno 85 djelatnika, a ostalo je “slobodno” još njih tridesetak iz spomenutog natječaja. Zanimljivo je da je od tih 113 raspisanih radnih mjesta čak 60 bilo namijenjeno onima sa srednjom stručnom spremom za koje se tvrdi da čine višak!? Ostali su trebali biti liječnici, pravnici i ekonomisti. Najviše novih djelatnika, njih 33, trebalo je raditi u direkciji HZZO-a, zatim u zagrebačkom regionalnom uredu tridesetak, u riječkom 12, u splitskom 7, dubrovačkom 5, dok u ostalim regionalnim uredima nova radna mjesta čekaju od jednog do najviše tri nova djelatnika.

Zanimljivo je da je Dorčićeva prethodnica Tatjana Prenđa Trupec uspjela smanjiti broj zaposlenih za 177 pa je na kraju prošle godine u HZZO-u bilo zaposleno 2322 djelatnika, a sad je ta brojka očito povećana na više od 2400, što znači da se po broju zaposlenih Zavod polako vraća na 2010. godinu, kad se bilježilo 2458 zaposlenika. Po svemu sudeći, nastavi li se istim tempom, do kraja godine moglo bi se zaposliti barem još četrdesetak djelatnika.

U strukturi traženih djelatnika čak 56 posto su zaposlenici sa srednjom stručnom spremom, 34 s višom i samo 14 posto s visokom. Dvadesetak novih radnih mjesta su savjetnička, a većina novozaposlenih su “kontrolori zdravstvenog osiguranja”. U HZZO-u se pravdaju podatkom da su u Regionalnom uredu u Zagrebu 33 radnika sa srednjom stručnom spremom otišla u mirovinu, a da je primljeno samo 17 pripravnika. Kaže se također da je tridesetak radnika duže vrijeme odsutno, odnosno da su na rodiljskom ili dužem bolovanju. U regionalnom uredu u Rijeci također je bilo bilo 19 raskida ugovora za radnike sa srednjom stručnom spremom, a u radni je odnos primljeno 7 djelatnika. U direkciji u Zagrebu raskinuto je 27 ugovora o radu, a primljeno je 12 djelatnika, kažu u HZZO-u. Tvrde da je većina radnika primljena na određeno vrijeme, odnosno kao zamjena. Naglašavaju da su za sva ta zapošljavanja dobili suglasnost Ministarstva zdravlja te da godinu i pol nije primljen niti jedan djelatnik, a radni odnos je prestao za njih više od 170. Pravdaju se da nova zapošljavanja neće povećati izdatke za plaće jer su samo “na zamjeni”.

Bilo kako bilo, činjenica je da će HZZO imati više zaposlenika od očekivanog broja na kraju ove godine. Posebna zanimljivost je činjenica koja govori da su natječaji za zapošljavanje u HZZO-u uglavnom provedeni tijekom ljeta, a ne u rujnu kad se povećava obim posla. Mnogi sumnjaju da je zapravo riječ o pokušaju “tihog zapošljavanja” kako bi cijela procedura prošla bez velike galame s obzirom na to da se neprestano govori da treba smanjiti administraciju u zdravstvu, a povećati broj zdravstvenih djelatnika, što je, čini se, u ovom slučaju zaboravljeno.