SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
VIZE
 
I BiH ukida vize za državljane Kine
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 11.11.2017. - 08:50:52

SARAJEVO - Sporazumom koji je usvojilo Vijeće ministara BiH o ukidanju viza za građane Kine od prije dva dana, Bosna i Hercegovina pridružila se Srbiji i Crnoj Gori u olakšicama za kineske turiste kako bi otvorila vrata za njihov veći dolazak.

Uspostavljanjem direktne avionske linije između Pekinga i Beograda krajem septembra ove godine, u region dolazi više kineskih turista nego prije, u čemu turoperateri vide veliku šansu, uključujući i one u BiH.

Bosnu i Hercegovinu je u prvih osam mjeseci posjetilo 18.694 kineskih turista, što je 2,2 puta više nego u istom periodu prošle godine, kada ih je bilo 8.459, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Samo u septembru bilo je 4.283 dolazaka kineskih turista, što je 2,5 puta više nego u istom mjesecu godinu ranije.

Prosječno zadržavanje kineskih turista je 1,2 dana, što govori da bi trebalo osmisliti programe kako bi se gosti iz daleke zemlje sa Istoka što duže zadržali.

Poznato je da kineski turisti rijetko idu samo u jednu zemlju i zato je u cijelom regionu potrebno napraviti cjelovite turističke programe za ove goste.
U tom mislu posebno su u protkelom periodu bile aktivne Srbija i Crna Gora koje su izradile turističke programe čiji je cilj da se zajedničkim snagama dovedu kineski turisti. Već su potpisani strateški ugovori sa najvećim kineskim turoperatorima i inagurirane ture od devet dana (četiri dana kroz Srbiju i pet dana kroz Crnu Goru).

Osim što su brojni, kineski turisti su i dobro platežni. U zapadnoj Evropi prosječno troše 1.600 eura, u drugim zemljama nešto manje, ali u svakom slučaju riječ je o turistima koje bi svaka zemlja ugostila.

Mlađi Kinezi uglavnom dolaze u Evropu zbog šopinga, ali i zabave, dok oni koji su bliži pedesetim godinama to čine da bi posjetili kulturno-istorijske znamenitosti.

U 2016. godini više od 100 miliona turista u svijetu bilo iz Kine, a u Evropi ih je bilo 10 miliona.