SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PLANOVI
 
I Crna Gora planira berzu električne energije
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 25.08.2016. - 16:53:02
PODGORICA - Crnogorski operator tržišta električne energije COTEE, crnogorski operator prijenosa CGES i Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) pripremaju se potpisati ugovor o osnivanju preduzeća sa zajedničkom odgovornošću, koja bi bila odgovorna za uspostavu burze električne energije u Crnoj Gori.
Sve uključene strane intenzivno se pripremaju na taj korak, doznaje Energetika.net. Berzu električne energije na prostoru bivše Jugoslavije osnovale su do sada Slovenija, Srbija i Hrvatska. Hrvatska i srpska berza s radom su započele početkom ove godine. Slovenačka berza BSP Southpool uspješno radi od 2008. i ima najveće volumene trgovanja i najbolju povezanost s okolnim tržištima. Veliku likvidnost ima srpska berza SEEPEX, koja je 19. augusta ostvarila najveću dnevnu količinu trgovine na aukciji, a iznosi 4.701,1 MWh.

Volumeni trgovanja na hrvatskoj berzi, koja je s radom počela ove godine, manji su. Prosječan dnevni volumen u prvih 50 dana rada burze iznosio je 544,37 MWh, dok se prosječan volumen u drugoj polovici popeo na 1.469,8 MWh. Valja istaknuti da je na aukciji 19. aprila ostvareno 3.790,5 MWh. U prvih stotinu dana CROPEX je protrgovao s 100.706,9 MWh.

Hrvatska berza ovog je ljeta održala bilateralni sastanak s predstavnicima makedonskog operatora prijenosnog sistema (MEPSO) koji pokazuje interes za suradnjom, a bilateralnih sastanaka bilo je ranije i s EPHZHB.