SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CLOSING BELL ZSE
 
I dalje katastrofalan promet na Zagrebačkoj burzi
Autor/izvor: Magdalena Dolenec, analitičarka Erste banke
Datum objave: 25.04.2018. - 07:52:05
ZAGREB - Domaće tržište kapitala se u utorak vratilo u pozitivan teritorij, dionički indeksi su nakon dva uzastopna dana pada ojačali, dok je likvidnost i dalje vrlo niska.

Indeks CROBEX je ojačao 0,4 posto na 1.788,7 bodova, dok je njegova uža inačica, indeks CROBEX10 zabilježio rast od 0,6 posto. Od sektorskih indeksa najviše je profitirao indeks građevinskog sektora, koji je porastao 0,7 posto, a na strani gubitnika prvi je bio indeks transportnog sektora s padom od 0,8 posto.

Ukupna dionička likvidnost se i dalje zadržala na skromnim razinama te je protrgovano svega 3,8 milijuna kuna. Najlikvidnije izdanje, te ujedno i jedini milijunaš, su bile povlaštene dionice Adrisa, koje su na prometu od 1,2 milijuna kuna ojačale 0,7 posto. Više od pola milijuna kuna prometa su ostvarile još samo dionice Hrvatskog Telekoma, čija je cijena porasla 1,2 posto nakon što je kompanija objavila odliku Glavne skupštine o isplati dividende u iznosu od 6 kuna po dionici.

Na strani dobitnika su se našle i redovne dionice Adrisa, čija je cijena ojačala 1,6 posto, te dionice Ericsson Nikola Tesle, s rastom vrijednosti od 1,3 posto.

S druge strane, dionice Brodogradilišta Viktor Lenac su potonule 7,1 posto, dok su dionice Turisthotela i Atlantske plovidbe oslabile redom 3,5 posto i 3,3 posto.