SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KINA-EU
 
I Malta ulazi u "Jedan pojas, jedan put"
Autor/izvor: SEEbiz / CNBC
Datum objave: 14.03.2019. - 16:59:45
LONDON - Još jedna evropska zemlja procjenjuje mogućnost pridruživanja kineskom infrastrukturnom investicijskom projektu poznatijem kao „Jedan pojas, jedan put“, a njeno ime je Malta.

Ta država, članica Evropske unije, nagovijestila je da postoji mogućnost priključivanja kineskoj inicijativi, a malteški ministar financija Edward Scicluna je poručio da „predrasude“ ne bi smjele stati na put dobrom poslovanju.

„Potrebno je da se bude oprezan sa svakom zemljom, posebno kada je riječ o političkim ambicijama ili bilo kakvim ambicijama, ali to je život“, rekao je Edward Scicluna u ekskluzivnom intervjuu za američku TV mrežu CNBC u Bruxellesu.

Incijativa „Jedan pojas, jedan put“ ima za cilj da stvori ogromnu globalnu mrežu kopnenih, morskih i digitalnih veza koje će povezati Kinu sa jugoistočnom Azijom, centralnom Azijom, Bliskim istokom, Europom i Afrikom.

Kritičari tvrde da će taj infrastrukturni projekt favorizirati kineske kompanije, pojačati međunarodni utjecaj Pekinga i primorati zemlje u razvoju da preuzmu veliki teret duga.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.