SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ODGOVORNOST
 
I mediji imaju itekakvu odgovornost za aferu Agrokor
Autor/izvor: Domagoj Margetić
Datum objave: 22.10.2017. - 16:30:00
Zadnja izmjena: 23.10.2017. - 08:26:48
KOLUMNA - O Todorićevim tajkunskim poslovima prvi sam put pisao još sredinom devedesetih. A onda sam i 1999. i 2000. godine, nakon što mu je u inspekciji bio Devizni inspektorat Ministarstva financija pisao o njegovim namještanjima bilanca i financijske dokumentacije preko tada njegove Kreditne banke Zagreb i nekih špediterskih tvrtki. 

Nakon toga godinama sam pisao o njegovoj umiješanosti u operacije pranja novca, preko tajnih računa u inozemstvu i njegovu povezanost s korištenjem novca s tajnih računa kod Hypo Grupe. Uz to, bio sam prvi novinar na Balkanu koji je objavio detalje Todorićevih operacija s Miroslavom Miškovićem u Srbiji, tajne dokumente o pranju novca s offshore računa u preuzimanju Dijamanta Zrenjanin, kao i sudjelovanje u nezakonitim privatizacijama poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini. Svo to vrijeme, u svim medijima u Hrvatskoj na snazi je bio tihi embargo na informacije koje bi kritizirale Ivicu Todorića i Agrokor. Todorić je gotovo dva desetljeća plaćao medijski reket (kroz marketing) i novinarsku i uredničku šutnju velikog broja novinara u Hrvatskoj, Srbiji, BiH, Sloveniji i drugdje. Objaviti bilo što protiv Todorića bilo je apsolutno nemoguće. Skrivanje istine o Todorićevoj korupciji i kriminalu mnogima je godinama osiguravalo velike financijske prihode, a nemalom broju novinara novac koji su dobivali od Todorića i Agrokora (na bilo koji način) osiguravao je solidnu, da ne kažem povlaštenu, i iznadprosječnu egzistenciju. 

Bilo je to sveopće natjecanje medija i novinara u kurvanju za Todorićeve i Agrokorove pare. Neki su primali manje, neki više. Ovisno o tome kako su se mogli prodati i kakvim su informacijama raspolagali. 

S vremenom, kako je slabila financijska moć Ivice Todorića, neki su mediji otpadali s liste honorara za šutnju, pa su se povremeno na pojedinim samorpgolašeno slobodnim portalima mogle naći neke informacije o Todoriću, iako su to bili tek vapaji za nastavak apanaža koje su ranije primali, a koje su im eto stjecajem okolnosti obustavljene. No, temeljno, Todorić i Agrokor uživali su u medijima apsolutni imunitet. Bili su nedodirljivi. Zanimljivo bi bilo vidjeti i financijsku bilancu te medijske i novinarske nedodirljivosti. Možda ćemo u nekom trenutku i vidjeti tu Ivicinu evidenciju medijskog reketa i novinarske korupcije, pa saznamo koliko je, kome i kada isplaćivao. Možda napokon saznamo koliki su bili Agrokorovi honorari za šutnju, odnosno koliko je Todorić pojedincima plaćao medijsku zaštitu.

Znam da će me mnogi nakon ovog kratkog komentara kritizirati. Pa možda i napasti. Ali nitko mi u četiri oka od novinara, urednika, i odgovornih u medijima neće moći reći da to nije tako. Svi znamo da su postojale tarife za šutnju. Svi znamo koga je i koliko Todorić plaćao. Svi znamo da su velika Agrokorova izdvajanja za marketing bila, zapravo, plaćanje šutnje o svemu što se oko Agrokora odigravalo iza kulisa priče o velikom poslovnom uspjehu Todorićevih i njihovog tranzicijskog poslovnog carstva.
Priča o Aferi Agrokor, zato, nije samo priča o Todoriću. Nego i mučna priča o medijskoj i novinarskoj korupciji. Priča o naličju novinarstva na ovim prostorima. Priča o nesrazmjernim cijenama istine i poprilično visokim cijenama šutnje. Priča je to o organiziranom medijskom kriminalu i novinarskoj korupciji, na čemu su mediji i novinari godinama preživljavali, pa se zato nikad i nije potezalo to pitanje, jer eto da se ne ugroze egzistencije “kolegama”. 

To je, dakako, najveća od svih gluposti koja se ovdje može izreći!

Jer u isto vrijeme, mi koji nismo uzimali Ivicin prljavi novac za šutnju, a mogli smo, mi smo bili demonizirani, napadani, etiketirani i klevetani u tim istim medijima i od tih istih novinara koje su financirali Todorić i Agrokor. Bili smo na udaru njihovih propagandnih kampanja koje su prljavo odrađivali za prljave pare, za prljavog tajkunskog, tranzicijskog oligarha. Zato Aferu Agrokor moramo prvo raspraviti mi novinari kao struka među sobom. Ako treba, idemo se zatvoriti par dana u našem Domu da bismo raspravili i jedni drugima u lice rekli tko je što i za koga odrađivao. I za koje pare?! Ne treba nama samo Saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor. Nama treba i unutar novinarske struke Novinarsko istražno povjerenstvo za Agrokor. Da bismo sami pred sobom i sami sebi rekli istinu o sprezi novinarstva i medija s tranxzicijskom oligarhijom. Da bismo sami pred sobom rekli istinu o tome tko je, kako i za koliko para držao ljestve Todoriću i sličnima?! Na tu istinu o novinarstvu i medijima u ovoj zemlji ne samo da imamo pravo i mi novinari i javnost, nego pred javnosti i budućim generacijama novinara imamo obvezu raščistiti to prljavo poglavlje sami sa sobom i onda priznati javnosti tko je igrao koju ulogu u cijeloj toj priči.

Ako Saborsko povjerenstvo mora utvrditi tokove novca i Todorićeve financijske operacije, mi moramo napraviti i to što je prije moguće Novinarsko poverenstvo da utvrdimo tko je u medijima i tko od novinara, kada i koliko, primao novac od Todorića i Agrokora? Kako su isplaćivane naknade za šutnju? Koliko su te naknade iznosile? Jesu li novci za marketing bili zapravo novci kojima je plaćan medijski reket? Zašto su Todorić i Agrokor dva desetljeća u medijima bili zabranjena tema? Tko je i za koliko i po čijem nalogu diskreditirao organizirano novinare koji su piali o Todoriću i Agrokoru? Konačno, moramo i javno postaviti pitanje jesu li neki napadi na novinare, pa i neki pokušaji ubojstava novinara na bilo koji način povezani s Agrokorom?!

Da bismo kao struka pred javnosti bili odgovorni, moramo imati snage sad kad je Agrokor došao na red, istražiti i javno reći istinu o korupciji u medijima i korumpiranim novinarima i urednicima, koji su svoju šutnju o Agrokoru i Todoriću naplaćivali. Jer i šutnja o tim činjenicama, šutnja o tom fenomenu korupcija je sama po sebi.
Zato mi se gadi pratiti ovih dana medije, a pogotovo pojedine novinare, spikere i urednike kako se iživljavaju o Aferi Agrokor. A godinama su živjeli na Todorićevim i Agrokorovim apanažama. Dok su novinari koji su pisali o Todoriću bili ponekad i gladni, ovi debelokožci nerijetko su uživali luksuz podjednak Todorićevom zahvaljujući svojoj korumpiranosti i pokvarenosti. Danas su u prvim redovima cipelarenja Todorića i drugih. Naravno. Dokazuju hulje svoju veličinu na jedini način na koji znaju. Medijski mafioze i novinarski bezmudeice danas su u prvim redovima i udaraju po Todoriću. Jer, eto para više nema. Netko drugi će sad plaćati njihovu šutnju. Kurve uvijek nađu novog makroa, a makro im ovako ili onako nađe nove mušterije. Pa sve kreće ispočetka. Dok ima para. I tako u krug.

Imate li imali srama, “kolege”?! Je li vas barem malo sram? 

Kao struka imamo sad priliku ova pitanja riješiti među sobom. Na tome uostalom inzistiram godinama i o tome godinama govorim, što mi mnogi zamjeraju. Jer eto htjeli bi da šutim. A ja bi na dupe progovorio kad bi mi usta zašili. I neću da šutim. Ni o tajkunima. Ni o političarima. Ali niti o korumpiranim novinarima i korupciji i kriminalu u novinarstvu! Jer to je istina koju dugujemo javnosti! 

Afera Agrokor, da je bilo novinarske i medijske odgovornosti prema javnom interesu u zadnjih dvadeset godina, nikad ne bi dosegnula takve razmjere da nije bilo medijske i novinarske šutnje. Afera Agrokor bi bila nemoguća da novinari i mediji nisu uzimali novac za šutnju. Afere Agrokor danas ne bi bilo, da su mediji bili otvoreni i kritični prema Todoriću i Agrokoru. Kurvanje za prljavi tajkunski novac svima se sad obilo o glavu. A novinari i mediji ponašaju se najprljavije, viču “Drž’te lopova!”, svjesni da su oni ti koji su lopovu držali ljestve i obmanjivali za Todorića i Agrokor javnost sve ove godine.

Todorić je kriv? Vjerojatno. Ali krivi ste i vi “kolege”. Za svako radno mjesto, za svaku kunu, za svaku firmu, za svaku dionicu! Jer vi ste bili ti koji su trebali svo to vrijeme djelovati u interesu javnosti. Ali ste se prodali. I sad treba utvrditi istinu i o tome.