SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ŽALBA
 
I Sberbank se žalio na priznanje postupka protiv Agrokora
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 02.08.2017. - 08:44:15
LJUBLJANA - Na odluku Okružnog suda u Ljubljani, kojom je proces izvanredne uprave u Agrokoru priznat kao strani stečajni postupak zbog insolventnosti u Sloveniji, osim države žalila se i ruska Sberbanka, putem svoje matične banke u Rusiji i podružnice u Sloveniji, izvijestio je portal Siol.net. 

Na sudu su rekli da su, do sada, dobili tri žalbe protiv rješenja, odnosno jednu Republike Slovenije te dvije Sberbank, odnosno jednu matične banke Sberbank Rusija, te drugu Sberbank u Ljubljani. Druga banka je jedan od najvećih vjerovnika Mercatora, a prva najveća banka vjerovnik grupe Agrokor, navodi portal. Kada će se odlučivati o žalbama na sudu ne mogu ocijeniti. Kako kažu, pritužbe su na odgovor poslali suprotnoj strani, odnosno posebnoj upravi Agrokora, na čelu s Antom Ramljakom. 

Kakve razloge Sberbank navodi u tužbi, nije poznato. Sberbank je u lipnju tvrtki Agrokor Investments, koja je u neposrednom vlasništvu bivšeg prvog čovjeka Agrokora Ivice Todorića i nije zaštićena hrvatskim Zakonom o vanrednom upravljanju Agrokorom, zaplijenio 18,53 posto dionica Mercatora, a potom ih i kupio u srpnju na aukciji. 

Slovenska vlada je prošloga tjedna podnoseći žalbu navela da je društvo Mercator od sistemskog značaja za Sloveniju, te bi stečajni postupak protiv većinskog vlasnika Mercatora mogao ugroziti ekonomsku, socijalnu i financijsku stabilnost Slovenije.