SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRIJEDLOZI
 
IBM: Blockchain rješenje za trgovinu kanabisom
Autor/izvor: SEEbiz / Bug.hr
Datum objave: 13.11.2017. - 07:24:50
TORONTO - Vlasti u kanadskoj provinciji Britanska Kolumbija započele su javnu raspravu o nadolazećoj legalizaciji marihuane, koja bi se trebala dogoditi sljedećeg ljeta.

Kao dio te rasprave pojavio se i prijedlog IBM-a da se legalna trgovina ovom rekreativnom drogom prati uz pomoć blockchain tehnologije, koja je osnova za sigurno i pouzdano trgovanje kriptovalutama.

Prema IBM-u upravo je blockchain idealan mehanizam koji bi mogao vlastima omogućiti nadzor nad trgovinom kanabisom u cijeloj državi i kroz cijeli maloprodajni lanac, od proizvođača, preko trgovaca, do kupaca. Istovremeno bi se osigurala legalna prodaja, sigurnost kupaca, kao i sve potrebne regulatorne kontrole.

Sve to omogućila bi tehnologija koja drži sve podatke na blockchainu kojim je nemoguće manipulirati, dok njegov integritet osiguravaju svi sudionici u lancu trgovine. Također, cijela je stvar zaštićena enkripcijom pa su hakiranje i krađa privatnih podataka gotovo nemogući.

Trgovanje osjetljivim proizvodima putem blockchaina nije nikakva velika novost. Putem platforme Everledger već se na siguran način trguje dijamantima – svaki dijamant tako dobiva svoj digitalni certifikat koji osigurava njegovu autentičnost, te kupcima jamči porijeklo i kvalitetu dijamanata.