SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INVESTICIJE
 
IBM: Srbija najatraktivnija za investitore
Autor/izvor: SEEbiz / indikator.ba
Datum objave: 05.10.2018. - 08:24:53
SARAJEVO - Srbija je prvorangirana zemlja u IBM-ovom izvještaju o globalnim lokacijskim trendovima zasnovanom na broju radnih mjesta stvorenih u zemlji stranim direktnim investicijama, u odnosu na veličinu stanovništva zemlje, sa drugim zemljama iz Centralne i Jugoistočne Evrope koje drže lavovski dio pozicija u top 10.

Tri druge zemlje na listi najboljih zemalja destinacija po procenjenim poslovima kreiranim na milion stanovnika - Bosna i Hercegovina, Slovenija i Makedonija - takođe zemlje bivše Jugoslavije, koje (izuzev Slovenije) zaostaju za svojim vršnjacima iz Centralne Evrope ekonomski, što ukazuje na to da se napori vlada u regionu za privlačenje investitora isplate.

Niski troškovi u zemljama poput Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije takođe su se pokazali atraktivnim za investitore, jer pritisak na tržište rada pokreće povećanje troškova u CIE, piše Indikator.ba.

Srbija "nastavlja da dobija značajna ulaganja u ključne sektore kao što su tekstil, transportna oprema, hemikalije i elektronika. Nije iznenađujuće da proizvodne aktivnosti čine skoro 80% svih radnih mjesta stvorenih od strane SDI", navodi se u izvještaju.

"Nastavak snažnih performansi Srbije i šireg zapadnog Balkana svjedoči o rastućem uspjehu regiona u privlačenju stranih investicija i cementiranju njegove pozicije u globalnim vrijednosnim lancima. Iako performanse pojedinačnih zemalja variraju iz godine u godinu, region u cjelini doživljava održiv visok nivo interesovanja od strane inostranih investitora ", navodi se u IBM studiji...