SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KUPOVINA
 
ICD iz Dubaija kupuje udjel u Porto Montenegru
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 06.05.2016. - 13:21:38
TIVAT - Mohammed Al Shaibani, prvi čovjek državnog Investment Corporation of Dubai (ICD) stigao je sinoć na završne razgovore o kupovini udjela u Porto Montenegru, saznaje Prva televizija.

Aktuelni vlasnici Porto Montenegta Peter i Anthony Munk, Nathaniel Rotschild, Oleg Deripaska, Bernard Arnault i Šandor Demian navode da su u taj projekat uložili 420 miliona eura.

Kako saznaje Prva televizija, detalji ove očekivane akvizicije znaće se danas. ICD upravlja državnom imovinom Dubaija i ima udjele u brojnim kompanijama i institucijama, kao što su berza u Dubaiju, nacionalna naftna kompanija Emirata i avio kompanija Emirati.  Shaibani je jedan od deset najuticajnijih ličnosti Dubaija i šesti je na rang listi 500 najmoćnijih ljudi arapskog svijeta koji su u biznisu širom planete.  

Munkovoj offshore kompaniji PM Securities sa Barbadosa Vlada je u novembru 2006. za 3,26 miliona eura prodala kompletnu imovinu nekadašnjeg vojnog brodogradilišta Arsenal, kao i zgradu Doma vojske u Tivtu. Uključujući i novac za socijalni program za oko 480 otpuštenih radnika Arsenala i za ekološko čišćenje lokacije, te donaciju Opštini Tivat, ova transakcija ukupno je iznosila oko 23 miliona eura.

Munkovoj crnogorskoj kćerci-kompaniji Adriatic Marinas, iza koje stoji firma Montport Capital registrovana u Danskoj, Vlada je na tri puta po 30 godina, iznajmila skoro 25 hektara obale na kojoj je 117 godina postojao Arsenal, te 68 hektara akvatorijuma.

Ovaj posao obilježile su brojne kontroverze počev od toga da Vlada u momentu prodaje Arsenala Munku, uopšte nije zvanično ni bila vlasnik tog vojnog brodogradilišta. Zatim je kreiran „podsticajni ambijent za razvoj jahtinga" kroz usvajanje niza zakona koji olakšavaju poslovanje Manku u Crnoj Gori.