SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
IEA-ino izvješće spustilo cijene nafte prema 47 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.07.2017. - 17:53:52
LONDON – Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 47 dolara nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) utvrdila da tržište ostaje prekomjerno opskrbljeno unatoč većoj potrošnji u SAD-u i Njemačkoj.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 40 centi u odnosu na prethodno zatvaranje tržišta i iznosila je 47,34 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 35 centi nižoj cijeni, od 45,14 dolara.

Tržišta je danas pritisnulo izvješće Međunarodne agencije za energetiku (IEA) prema kojem tržište ostaje prekomjerno opskrbljeno unatoč rastućoj potrošnji u Njemačkoj i Sjedinjenim Državama i njezinoj podršci ukupnoj potražnji za naftom.

Zalihe nafte u industrijskim zemljama i dalje su visoke, unatoč blagom padu u svibnju, i iznad su petogodišnjeg prosjeka, konstatiraju u IEA-i, savjetodavnoj agenciji za energiju pri Organizaciji za gospodarski razvoj i suradnju (OECD).

Vodeći proizvođači na čelu s Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odlučili su krajem prošle godine smanjiti proizvodnju za nekih 1,8 milijuna barela dnevno kako bi se zalihe spustile na petogodišnji prosjek.

Vjeru tržišta u uspjeh sporazuma nagriza povećanje proizvodnje u zemljama koje u njemu ne sudjeluju, posebno u SAD-u, ali i u Nigeriji i Libiji, članicama OPEC-a izuzetima obveze smanjenja proizvodnje.

IEA je utvrdila da je OPEC-ova usklađenost s dogovorom u lipnju kliznula na 78 posto, s 95 posto koliko je iznosila u svibnju.

Naftni je kartel pak u jučer objavljenom izvješću izvijestio da su njegove članice u lipnju proizvodile 32,611 milijuna barela nafte dnevno, 393 tisuće barela dnevno više nego u prethodnom mjesecu. Uzrok je obnova proizvodnje u Libiji i Nigeriji, koju su svojedobno zakočili nemiri.

"Čini se da se svaki mjesec pojavi nešto novo što izazove sumnju u dinamiku procesa uravnoteženja tržišta", konstatira IEA u izvješću. "U ovom su mjesecu iskrsnula dva ometajuća čimbenika: dramatični oporavak proizvodnje nafte u Libiji i Nigeriji i niži stupanj usklađenosti s OPEC-ovim sporazumom", navodi se.

OPEC u izvješću procjenjuje i da će iduće godine svijet trebati samo 32,2 milijuna barela njegove nafte dnevno, 60 tisuća barela dnevno manje nego ove godine i oko 400 tisuća barela dnevno manje no što su proizvodili u lipnju.

Podigli su i procjene potražnje nakon što su podaci pokazali da je Kina u prvih šest mjeseci ove godine uvozila 8,55 milijuna barela dnevno, za 13,8 posto više nego u istom razdoblju 2016. godine. To znači da je najveći uvoznik nafte u svijetu, ispred Sjedinjenih Država.

"Nema sumnje da svjedočimo snažnom rastu potražnje (u Kini)", konstatira Neil Beveridge iz Sanford C. Bernsteina.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 46,02 dolara, što znači da je porasla 1,23 dolara u odnosu na prethodni radni dan.