SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTRAŽNJA
 
IEA: Pojačana upotreba plastike bit će ključan pokretač potražnje za naftom do 2050.
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 05.10.2018. - 15:03:49
LONDON - Plastika i ostali petrokemijski proizvodi bit će ključni pokretači globalne potražnje za naftom do 2050. godine, nadoknađujući slabiju potrošnju motornih goriva, priopćila je u petak Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Unatoč nastojanjima vlada da smanje onečišćenje i ispuštanje ugljikovih spojeva iz nafte i plina u okoliš, snažan rast gospodarstava u nastajanju, poput Indije i Kine, potaknut će potražnju za petrokemijskim proizvodima, procjenjuju u agenciji za energetiku sa sjedištem u Parizu.

Petrokemijski proizvodi dobivaju se iz nafte i plina a koriste se kao sirovina u proizvodnji široke palete proizvoda, od plastičnih boca i kozmetičkih proizvoda do gnojiva i eksploziva.

Potražnja za naftom usporit će do 2050. godine zbog ulaska u široku upotrebu električnih vozila i učinkovitijih motora s unutarnjim sagorijevanjem, ali to će nadoknaditi pojačana potražnja za petrokemijskim proizvodima, navodi IEA u izvješću.

"Petrokemijski sektor spada među slijepe pjege globalne rasprave o energentima a nema sumnje da će biti ključni pokretač rasta potražnje za naftom u godinama koje dolaze", konstatira izvršni direktor IEA-e Fatih Birol.

Očekuje se da će potražnja za petrokemijskim sirovinama do 2030. godine činiti više od trećine ukupnog globalnog rasta potražnje za naftom, a do 2050. godine skoro polovinu, procjenjuju u IEA-i.

Prošle je godine potražnja za petrokemijskim sirovinama iznosila 12 milijuna barela dnevno, odnosno oko 12 posto ukupne potražnje za naftom. Do 2050. godine trebala bi po procjenama agencije iznositi gotovo 18 milijuna bpd.

Većina rasta potražnje bit će zabilježena na Bliskom istoku i u Kini, gdje se grade velike petrokemijske tvornice.

Naftne kompanije poput Exxon Mobila i Royal Dutch Shella planiraju u narednim deseteljećima investirati u nove petrokemijske tvornice u želji da profitiraju od rastuće potražnje za plastikom.

U posljednje se vrijeme uporaba plastike našla pod povećalom budući da plastični otpad dolazi do oceana i ugrožava život morskih bića. To je potaknulo nekoliko zemalja da u potpunosti ili djelomično zabrane odnosno uvedu poreze na plastične vrećice za jednokratnu uporabu.

Autori IEA-ina izvješća upozoravaju pak da će nastojanja vlada da potaknu recikliranje kako bi se ograničilo ispuštanje ugljikovih spojeva u okoliš tek neznatno utjecati na učestalu upotrebu petrokemijskih proizvoda.

"Unatoč znatno učestalijem recikliranju i nastojanjima da se obuzda uporaba plastike za jednokratnu upotrebu, u čemu prednjače Europa, Japan i Koreja, njihov će utjecaj uvelike nadmašiti nagli rast potrošnje plastike u gospodarstvima u razvoju", procjenjuju.

Prema najagresivijem scenariju IEA-e, recikliranje bi moglo dosegnuti oko pet posto potražnje za kvalitetnom plastikom.

Petrokemijske tvornice uglavnom prerađuju naftne proizvode poput nafte i ukapljenog naftnog plina ali se u posljednje vrijeme kao sirovina sve više traži i prirodni plin, osobito u SAD-u koji je zabilježio nagli rast proizvodnje nafte iz škriljaca.

U razdoblju od 2017. do 2030. na petrokemijske projekte otpadat će oko sedam posto povećane potražnje za plinom ukupnog obujma oko 850 milijardi kubičnih metara. U 2050. godini njihov bi udio u većoj potražnji za plinom trebao iznositi četiri posto, procjenjuju u IEA-i.