SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
HNL
 
Igor Štimac: Državne tvrtke okrenule su leđa nogometu, Liga 10 bit će još skuplja
Autor/izvor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
Datum objave: 23.11.2011. - 09:46:45
SPLIT - Kakve veze neodlazak Karlovčana u Rijeku ima s Ligom 16, zar bi putovali da se igra Lige 10? - “u glavu” je odgovorio protupitanjem Igor Štimac onima koji smatraju kako je Liga 16 uzrok sadašnje krize. Kao glavni uzrok ovakvog stanja po njemu je sustav financiranja sporta u Hrvatskoj.
- Ovakvo financijsko stanje u našem nogometu traje od 1991. godine, ali je jače izraženo u posljednjih nekoliko godina od kada državne firme više ne financiraju sportske klubove, pogotovo od kada je sve stegla financijska kriza. Nema više ministra koji će kazati kako se neki klub treba sponzorirati - kazao je Štimac kojemu je nepojmljivo i ponašanje klubova.

- Nedopustivo je da klubovi za plaće igrača izdvajaju više nego što je ukupan proračun kluba, kako to može funkcionirati. Može se trošiti samo onoliko koliko se ima - upozorio je Štimac.

Bivši čelnik Udruženja prvoligaša i kandidat za predsjednika HNS-a dodao je kako nije Liga 16 bila samo njegov projekt, nego je jednoglasno bila izglasana u Udruženju te potvrđena od Skupštine HNS-a. Štimac je i dalje gorljivi zagovornik takvog sustava natjecanja.

- Baš me interesira, da imamo ligu 10, u kojim bismo terminima odigrali dodatnih šest kola kada se uz ovakvu infrastrukturu jedva odigra i ovih 30 kola. Nemamo pripremljenu infrastrukturu za ligu 10. Tko bi to mogao izdržati? Ide se u nešto što se nije dovoljno ispitalo. Na žalost, ljudi koji vode naše klubove uglavnom ništa ne razumiju. Morali bi igrati u veljači što bi uz naše travnjake bilo neizvedivo. Izuzev jednog kluba ovo kako funkcioniraju ostali dokaz je da nam je nogomet bolestan. U nas je sportski centralizam uništio prvo košarkašku ligu u kojoj se forsirala Cibona, kupovala je sve što se moglo kupiti pa je pojela samu sebe, a sada je isto u tijeku u rukometu i nogometu - ustanovio je Štimac i otkrio ‘protuotrov’.

- Liga 16 je jedini dugoročni izlaz iz ovakvog stanja, ali samo uz racionalizaciju troškova u klubovima. Naši igrači su preplaćeni, pogotovo u dva naša najjača kluba, a drugi se klubovi onda samo povode za njima. Liga 10 je skuplja jer uz manji broj profesionalnih nogometaša njihova tržišna cijena raste, igra se šest kola više, od čega su i tri gostovanja, a uz sve to prigode sigurno neće dobijati mladi igrači - aludirao je Štimac na žestoku borbu za ostanak u takvom formatu.

www.slobodnadalmacija.hr