SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZAHTJEVI
 
Impala traži od EU regulatora da spriječi pretvaranje Sonyja u monopolista glazbe
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 14.08.2018. - 11:39:54

BERLIN - Udruženje nezavisnih diskografskih kuća Impala pozvalo je EU regulatora tržišnog natjecanja da blokira nastojanja japanske tvrtke Sony Corp da postane najveći svjetski glazbeni izdavač kroz ponudu za preuzimanje kontrole nad tvrtkom EMI.

Tvrtka Sony u svibnju je najavila sporazum o stjecanju prava na 2,1 milijun pjesama izvođača kao što su Drake, Sam Smith, Pharrell Williams i Sia, što se ocjenjuje kao odvažni strateški potez novog glavnog direktora Kenichiroa Yoshida.

Japanski konglomerat, koji trenutno posjeduje 30 posto udjela u EMI-u, želi kupiti još 60 posto udjela u toj kompaniji od Mubadala Investment Co., za što nudi 2,3 milijarde dolara. Prošlog mjeseca uspio je steći i mali udjel EMI-ja koji je bio u vlasništvu Michaela Jacksona.

Rastuća popularnost usluga za streaming glazbe s fiksnom cijenom, kao što su Spotify, Apple Music, Google Play, SoundCloud i Youtube, potaknula je glazbenu industriju.

Sonyjeva kontrola nad EMI-jem dala bi mu moć da radi što god želi, izjavila je izvršna direktorica Impale Helen Smith.

„Tržište treba velike operatore, ali ne tako velike da im je dozvoljeno da steknu toliku moć da počnu daviti i odbacivati nezavisne, koji ustvari snose riskiraju", rekla je, dodavši kako 80 posto novih glazbenih uradaka dolazi iz nezavisnih kuća.

Kazala je kako će sporazum omogućiti Sonyu da pregovara o online pravima za svoje snimljene i objavljene kataloge, promovira svoj svjetski repertoar na radio postajama a moći će i nuđenjem boljih uvjeta privući tekstopisce. Također postoji rizik da bi se Sony mogao više usredotočiti na popularnije angloameričke hitove, a ne na lokalne pjesme, rekla je Smith.

„Čini se da je blokiranje jedini ishod, jer je teško vidjeti koji lijek bi mogao pomoći u ovom slučaju", smatra Smith.

Impala planira podnijeti svoje prigovore Europskoj komisiji tijekom ovog tjedna.

Natjecateljska konkurencija EU-a otklonila je pokušaj pripajanja tvrtke EMI Sony-ju i Mubadala-u tijekom 2012. godine u zamjenu za bogate povlastice, uključujući prodaju svjetskih izdavačkih prava za četiri kataloga te glazbena djela 12 skladatelja.