SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UZLET
 
Indijska ekonomija porasla 6,3%
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 30.11.2017. - 17:04:05
NEW DELHI - Indijsko gospodarstvo ponovo je ubrzalo u razdoblju od srpnja do rujna, prekinuvši razdoblje slabijeg rasta aktivnosti koje je trajalo više od godinu dana, pokazali su službeni podaci objavljeni u četvrtak.

U drugom tromjesečju financijske godine aktivnosti su na godišnjoj razini porasle čak 6,3 posto. U prethodnih pet tromjesečja aktivnosti su usporavale, te su u prva tri ovogodišnja mjeseca porasle 6,1 posto, a u razdoblju od travnja do lipnja 5,7 posto.

Indija je zbog tog usporavanja izgubila titulu najbrže rastućeg velikog gospodarstva, napominje agencija AFP.

Ubrzanje u razdoblju od srpnja do rujna signalizira da se gospodarstvo oporavilo od udarca koji su mu zadale neočekivana zabrana novčanica s velikim denominacijama, takozvana demonetizacija, i uvođenje novog poreza.

Čelnik statističkog ureda T.C.A. Anant nazvao je oporavak "ohrabrujućim".

"To je prilično značajna promjena trenda", kazao je novinarima. Podsjeća ipak da je u istom tromjesečju prošle godine BDP porastao 7,5 posto.

Rast aktivnosti bit će dobrodošla vijest za premijera Narendru Modija, izloženog kritikama zbog velikih reformi koje su zakočile toliko potrebnu gospodarsku ekspanziju.

U proteklih dvanaest mjeseci Modijeva vlada povukla je iz opticaja većinu novčanica velikih denominacija i uvela je porez na robu i usluge.

Obje mjere šokirale su indijsku ekonomiju vrijednu 2.000 milijardi dolara.

Središnja banka snizila je prošlog mjeseca procjenu rasta a isto je učinio i MMF, i to sa 7,2 na 6,7 posto, navodeći kao razlog demonetizaciju i novi porez.

Vlada se od optužbi branila argumentom da mora povećati prihode od poreza, suzbijati korupciju i svakog mjeseca otvoriti mogućnost za zapošljavanje desetaka tisuća novih tražitelja posla na burzi rada.