SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAST
 
Industrija naoružanja i vojne opreme u plusu 69 miliona evra
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 24.07.2018. - 17:51:08
BEOGRAD - Celokupna industrija naoružanja i vojne opreme Srbije zabeležila je u 2016. godini prihod od 69 miliona evra, piše "Blic".

List navodi i da je Skupština Srbije proletos zakonski omogućila strano ulaganje u državne firme odbrambene industrije do najviše 49 odsto vrednosti kapitala. Prema usvojenom Zakonu o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme jedan strani ulagač ne može imati više od 15 odsto učešća u kapitalu.

Međutim, tri velike fabrike i dalje imaju ukupni gubitak od čak 113 miliona evra.

Navodi se da je najnovije istraživanje Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) pokazalo da tri od sedam firmi imaju veliki gubitak i to su "Zastava", "Sloboda" i "Krušik".

"Ako bismo izuzeli 'Jugoimport SDPR', koji ne posluje kao klasično preduzeće, ukupni kapital odbrambene industrije je 189,5 miliona evra, što znači da gubici te tri firme čine čak 60 odsto ukupne vrednosti", navode u BCBP.

Ocenjuju da se "postavlja veliko pitanje šta će biti sa tim gubicima" i da je "verovatno Vlada zbog toga uvidela da u firmama nema dovoljno upravljačkog kapaciteta".

"Zato je odlučila da dozvoli ulazak privatnih ulagača u odbrambenu industriju i pokuša da sa privatnim menadžerima preokrene lošu situaciju", smatraju u BCBP.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.