SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ANALITIČARI
 
Industrijska proizvodnja ove godine ubilježit će tek skromni rast
Autor/izvor: RBA analize
Datum objave: 03.08.2019. - 11:00:23
ANALIZA - Prvi put nakon prosinca 2018. godine obujam industrijske proizvodnje zabilježio je pad. On je u lipnju 2019. iznosio 5,6% u odnosu na isti mjesec 2018. U odnosu na svibanj industrijske proizvodnja niža je za 2,2%.

Promatrano prema glavnim industrijskim grupacijama razvidno je da su uz izuzetak trajnih proizvoda za široku potrošnju sve industrije zabilježile pad. Predvodio ih je snažan dvoznamenkasti pad proizvodnje kapitalnih dobara od -19,1%.

Promatrano prema NKD-u, nepovoljni trendovi osim kod rudarstva i vađenja (-10,8%) zabilježeni su i kod obujmom najznačajnije prerađivačke industrije koja je u lipnju drugi mjesec za redom zabilježila pad. Štoviše godišnja stopa pada od 6,8% najviša je u posljednjih gotovo šest godina odnosno od kolovoza 2013. Pad obujma u prerađivačkoj industriji zabilježen je u 17 od ukupno 24 djelatnosti.

U razdoblju od siječnja do lipnja, prema sezonski kalendarski prilagođenim indeksima, industrijska proizvodnja zabilježila je tek blagi rast od 0,9%, pri čemu je nakon rasta u prvom tromjesečju od 2,8% došlo do smanjenje obujma industrijske proizvodnje u drugom tromjesečju po godišnjoj stopi od 0,8%. Posljedica je to stagnacije u svibnju te razmjeno snažnog pada u lipnju.

Iako u drugoj polovici godine možemo očekivati razmjenu volatilnost kod ovog indikatora, ostajemo pri ocjeni da će obujam u 2019. zabilježiti skromnu, ali ipak pozitivnu stopu.

Industrijska proizvodnja podršku može dobiti od solidne domaće potražnje, ali usporavanje hrvatskih glavnih vanjskotrgovinskih partnera te još uvijek niska konkurentnost predstavljaju uteg oporavku industrije.