SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAST
 
Industrijski i tehnološki sektor podigli Wall Street
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 03.05.2017. - 07:48:32
NEW YORK – Na Wall Streetu su u utorak indeksi porasli, zahvaljujući rastu cijena dionica u tehnološkom i industrijskom sektoru, dok su energetski i automobilski bili pod pritiskom.

Dow Jones ojačao je 0,17 posto, na 20.949 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,12 posto, na 2.391 bod, a Nasdaq indeks 0,06 posto, na 6.095 bodova.

Najviše su jučer, u prosjeku 0,5 posto, porasle cijene dionica u industrijskom sektoru, a pratio ih je tehnološki sektor s rastom cijena za 0,3 posto.

Pritom je dionica Applea poskupila 0,6 posto. Međutim, u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta, cijena dionice tog tehnološkog diva pala je više od 1 posto jer su ulagače zabrinuli njegovi poslovni rezultati, posebice pad prodaje iPhonea.

Pod pritiskom je jučer bio automobilski sektor jer su najveći američki proizvođači vozila zabilježili pad prodaje u SAD-u u travnju.

Zbog toga je cijena dionice Forda potonula više od 4, a General Motorsa gotovo 3 posto.

Jučer su pale, za prosječno 0,5 posto, i cijene dionica u energetskom sektoru, što je posljedica pada cijena nafte.

Ulagači su bili oprezni i zbog toga što je jučer počela dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke, koji će svoje zaključke objaviti u srijedu.

Ne očekuju se nikakve promjene u monetarnoj politici, no mnogi analitičari smatraju da bi Fed mogao signalizirati da u lipnju kani povećati kamate.

To ne bi bila pozitivna vijest za tržišta, no ulagače ohrabruje što u tekućoj sezoni objava kvartalnih poslovnih rezultata velika većina kompanija prebacuje očekivanja.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procjene rasta zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju na 13,9 posto na godišnjoj razini, dok su prije početka sezone objava rezultata očekivali rast od 10,1 posto.

Ostane li tako do kraja sezone objava kvartalnih izvješća, bit će to najveći skok zarada američkih kompanija od 2011. godine.

Od 8. studenoga, kada je Donald Trump izabran za predsjednika SAD-a, S&P 500 indeks porastao je snažnih 11,8 posto, zahvaljujući Trumpovim obećanjima o smanjenju poreza, povećanju državne potrošnje i ublažavanju regulacija u pojedinim sektorima.

No, u posljednje vrijeme ulagači nisu sigurni da će Trump uspjeti realizirati svoja obećanja.

"Trumpova vlada i dalje izlazi s puno kontradiktornih i teško razumljivih prijedloga i ideja, a mislim da to izaziva na tržištu konfuziju u vezi daljnjih poteza vlade", kaže Rick Meckler, predsjednik u tvrtki LibertyView Capital Management.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,64 posto, na 7.250 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,56 posto, na 12.507 bodova, a pariški CAC 0,70 posto, na 5.304 boda.