SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CIJENE
 
Inflacija u EU blago ubrzala u studenom, u Hrvatskoj nepromijenjena
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 19.12.2017. - 07:58:37
LUXEMBOURG - Rast potrošačkih cijena u Europskoj uniji (EU) i eurozoni u ovogodišnjem je studenom blago ubrzao na godišnjoj razini, dok se godišnja stopa u Hrvatskoj treći mjesec zaredom zadržala na istoj razini, pokazalo je najnovije izvješće Eurostata.

Godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u studenome 2017. na razini 28-članog EU dosegnula je 1,8 posto, nakon 1,7 posto u prethodnom mjesecu, objavio je u ponedjeljak europski ured za statistiku.

I u 19-članoj eurozoni je rast cijena također blago ubrzao na godišnjoj razini, na 1,5 posto, kao što je EUROSTAT objavio u prvoj procjeni krajem prošloga mjeseca. Kao i u EU, stopa inflacije u 19-članoj eurozoni uvećana je za 0,1 postotni bod.

U studenome prošle godine, godišnja inflacija iznosila je 0,6 posto u oba područja, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Najniže godišnje stope inflacije u studenom ove godine zabilježili su Cipar, od 0,2 posto, Irska, od 0,5 posto i Finska, od 0,9 posto. Najviše godišnje stope imale su Estonija, od 4,5 posto, Litva od 4,2 posto, te Velika Britanija od 3,1 posto.

U odnosu na listopad 2017. godišnja stopa inflacije smanjena je u četiri zemlje-članice, ostala je nepromijenjena u devet zemalja, a uvećana je u njih 15, navodi se u Eurostatovu izvješću.

U Hrvatskoj su potrošačke cijene, mjerene HICP-om, u studenome 2017. prema istom mjesecu prošle godine uvećane za 1,6 posto, za koliko su bile porasle i u listopadu na godišnjoj razini, kao i u ovogodišnjem rujnu. Usporedbe radi, u studenome 2016. u Hrvatskoj je godišnja inflacija iznosila 0,2 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Cijene skliznule prema mjesecu ranije u trećini članica

Potrošačke cijene na razini 28-članog EU u studenome su uvećane blagih 0,1 posto na mjesečnoj razini. Jednako toliko porasle su i u eurozoni.

Najviše su pritom, prema mjesecu ranije, porasle u Rumunjskoj, za 0,6 posto. Slijede Poljska i Estonija, s 0,4 posto višim cijenama u usporedbi s mjesecom prije.

U devet članica zabilježen je pad potrošačkih cijena na mjesečnoj razini, pri čemu je najizrazitiji njihov pad zabilježen na Malti, od 2,3 posto. Slijede Cipar i Portugal, s nižim cijenama za 1,2 posto, odnosno 1,1 posto.

U Hrvatskoj su potrošačke cijene mjerene HICP-om skliznule za blagih 0,1 posto u odnosu na mjesec ranije, pokazalo je izvješće Eurostata.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.