SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CIJENE
 
Inflacija u prosincu usporila na 1,2%
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 16.01.2018. - 12:56:58
ZAGREB - U Hrvatskoj su potrošačke cijene u prosincu lani porasle za 1,2 posto na godišnjoj razini, što predstvlja nešto nižu inflaciju nego u studenom i listopadu kada je ona iznosila 1,4 posto, pokazuju u utorak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema podacima DZS-a, u lanjskom prosincu najviše su, za 6,4 posto, porasle cijene restorana i hotela, a slijedile su cijene obuće i odjeće s rastom od 2,4 posto, alkoholnih pića i duhana za 2,3 posto, hrane i bezalkoholnih pića za 2,2 posto, dok su cijene prijevoza na godišnjoj razini porasle 2,1 posto.

S druge strane, u prosincu su na godišnjoj razini najviše pale cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva, za jedan posto, a pale su još i cijene komunikacija, za 0,7 posto te cijene pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstava, za 0,1 posto.

Pad cijena na mjesečnoj razini

Na mjesečnoj su razini, pak, potrošačke cijene u lanjskom prosincu u odnosu na studeni pale za 0,3 posto.

Pritom su najviše, za 5,8 posto, pale cijene odjeće i obuće. Cijene hrane i bezalkoholnih pića u prosjeku su manje za 0,5 posto, a cijene rekreacije i kulture za 0,1 posto.

Rast cijena zabilježen je kod alkoholnih pića i duhana koje su u prosjeku porasle 2,2 posto, prijevoza za 0,5 posto, dok su cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva te cijene pokućstva i cijene obrazovanja porasle u prosjeku za 0,1 posto.

Cijene zdravlja, cijene komunikacija, cijene restorana i hotela te cijene raznih dobara i usluga u prosincu su ostale na rzini cijena iz studenog.

U 2017. su godini potrošačke su cijene porasle u prosjeku za 1,1 posto u odnosu na 2016. godinu.