SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
HAKERI
 
Instagram hakiran, ukradeni podaci sa šest milijuna računa
Autor/izvor: SEEbiz / Bug.hr
Datum objave: 03.09.2017. - 17:27:51
NEW YORK - Protekloga tjedna doznalo se da su nepoznati hakeri uspjeli provaliti u korisničke račune nekolicine "celebrityja" na Instagramu, te odatle pokupiti njihove kontakt podatke – e-mail adrese i brojeve telefona.

No, kako se tada tvrdilo da je riječ o napadu manjeg opsega koji je pogodio nekolicinu korisnika, i to onih s verificiranim računima, nismo tome pridavali veliku važnost.

Međutim, danas se doznaje kako su hakeri u napadu uspjeli pokupiti korisničke podatke sa oko 6 milijuna Instagram računa. Ta je informacija potvrđena kada su isti hakeri ponudili na prodaju bazu s tim podacima. Navedenoj se bazi može pristupiti uz plaćanje, a nudi čak i pretraživanje dostupnih podataka. Kako Instagram ima oko 700 milijuna korisnika, čini se da je u ovom napadu kompromitirano nešto manje od 1% korisničkih računa.

Iz Instagrama poručuju da su popravili propust koji je omogućio ovu krađu podataka, te da surađuju s policijom na otkrivanju počinitelja. Navode i da niti jedna lozinka ili drugi podaci s Instagrama nisu ukradeni. Međutim, svim korisnicima savjetuju da pripaze na sigurnost svojih računa i da prijave sve sumnjive aktivnosti poput čudnih dolaznih poziva, poruka ili e-mailova.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.