SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRIHODI
 
Institut IGH ostvaruje petinu prihoda u Gruziji
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 05.10.2017. - 09:53:45
ZAGREB - Institut IGH širi sferu aktivnosti na postojećim, ali i novim tržištima. Jača svoju prisutnost u Gruziji, tržištu na kojem posluje već godinu dana, radi na osvajanju novih tržišta, primjerice rumunjskog, te se priprema za niz novih natječaja, među kojima i za nadzor Pelješkog mosta.

Uprava Instituta IGH, na čelu s Ivanom Paladinom, nedavno se vratila iz Gruzije, gdje je s tehničkim sveučilištem potpisala ugovor o suradnji.

Osim toga, predstavnici Instituta održali su sastanke u tri gruzijska ministarstva te s državnim tvrtkama Gruzijska amelioracija i Gruzijske željeznice.

- Sastanci su nam poslužili da vidimo kako možemo proširiti aktivnosti u Gruziji, posebno s naglaskom na područja hidrotehnike, gospodarenja otpadom i željeznice. Ovo su područja od velikog potencijala za IGH, a u budućnosti će ovakvih projekata biti sve više, ne samo na gruzijskom tržištu nego i u cijeloj regiji. Postoji velik prostor za proširenje aktivnosti i kao uprava ćemo nastaviti raditi na razvoju poslovanja na ovom tržištu - otkriva nam neke od zaključaka tog sastanka Paladina, ključni čovjek ruskoga poduzetnika i većinskog vlasnika Instituta IGH Sergeja Gljadelkina.
Gruzija im je jedno od važnijih i izazovnijih tržišta, na njemu trenutačno ostvaruju nešto više od 20 posto ukupnih prihoda i imaju pet ugovora ukupne vrijednosti od 150 milijuna kuna.

U samo godinu dana koliko tamo posluju, poslovnica im je narasla na 70-ak zaposlenih.

- Tijekom ovog mjeseca s izvođačima predajemo tri ponude za projektiranje autoceste u Rumunjskoj. Kao što smo prije imali velika očekivanja od Gruzije, a sada vidimo da su bila opravdana, tako vjerujemo da će sljedeće godine za IGH novo, ali vrlo prosperitetno tržište biti i Rumunjska - ističe predsjednik Uprave IGH, koji se priprema za nekoliko novih natječaja.Od četiri natječaja na kojima su ušli u uži izbor za poslove prosječne vrijednosti između četiri i šest milijuna eura, dva koja su se odnosila na velike ponude za nadzor u autocestama (jedan u Gruziji, drugi u Makedoniji) nisu dobili, a za dva velika natječaja još čekaju rezultate. Jedan se odnosi na tender u BiH i radi se o usluzi nadzora na projektu termoelektrane Banovići, a drugi na projektiranje trase željeznice u Sloveniji. U međuvremenu su pristupili još nekoliko natječaja. Jedan je u Gruziji i vrijedan je nešto manje od pet milijuna eura, nekoliko ih je u BiH, jedan na Kosovu. Pripremaju i ponudu za natječaj za nadzor gradnje Pelješkog mosta.

- Vjerujemo da smo na tom projektu jedan od najozbiljnijih, ako ne i najozbiljniji konkurent - smatra šef Instituta IGH.

Ukupno su prisutni na deset tržišta, a u prvih šest mjeseci ove godine izvoz je činio gotovo 40 posto ukupnog prihoda, dok je proteklih godina udio izvoza bio manji od 10 posto. Paladina kaže da im u novim poslovima predstečajna nagodba nije prepreka. Do sada su podmirili nešto više od 120 milijuna kuna obveza, od čega nešto više od 100 milijuna u gotovini, a ostatak pretvaranjem duga u kapital.

- Podmirili smo sve rate duga Poreznoj upravi i dobavljačima. Ne možemo pobjeći od činjenice da malo kasnimo u podmirivanju dugova financijskim vjerovnicima i apsolutno smo svjesni da su ova i sljedeća godina najzahtjevnije kada govorimo o obavezama iz predstečajne nagodbe. Radimo na dodatnom financijskom restrukturiranju - zaključuje Paladina.