SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTICAJ
 
Interes BAT-a za Reynolds podigao europske indekse
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 21.10.2016. - 12:03:39
MILANO – Na europskim burzama najvažniji indeksi u petak su porasli, poduprti viješću da je British American Tobacco zainteresiran za preuzimanje američkog Reynoldsa za 47 milijardi dolara.
Paneuropski STOXX 600 indeks oko 11,30 sati bio je na dobitku 0,1 posto, nakon što je jučer dosegnuo najvišu razinu u zadnja dva tjedna. Međutim, od početka godine u minusu je 5,7 posto.

Istodobno, londonski Ftse bio je na dobitku 0,10 posto na 7.034 boda, frankfurtski DAX za 0,09 posto, na 10.711 bodova, dok je pariški CAC stagnirao na 4.539 bodova.

BAT je u petak ponudio za kupnju preostalog dijela američke duhanske kompanije Reynolds American 47 milijardi dolara, a realizacijom toga posla nastala bi najveća duhanska kompanija u svijetu s izlistanim dionicama na burzama.

Britanska duhanska skupina, koja već posjeduje 42 posto udjela u Reynoldsu, objavila je da za preuzimanje ostatka Reynoldsa nudi 56,50 dolara po dionici, od čega bi 24,13 dolara bilo u gotovini, a 32,37 dolara u dionicama BAT-a, što predstavlja premiju od 20 posto na cijenu dionice Reynoldsa u četvrtak na zatvaranju Wall Streeta.

Ukupno bi tako za preostalih 57,8 posto vlasničkog udjela u Reynoldsu BAT ponudio 47 milijardi dolara, pri čemu približno 20 milijardi u gotovini, a 27 u svojim dionicama, objavio je BAT.

Cijena dionice BAT-a porasla je 2,6 posto, a analitičari pozdravljaju taj mogući posao, ocjenjujući da bi to ojačalo BAT-ovu dobit kroz potencijalno snižavanje troškova za otprilike 400 milijuna dolara i ojačalo njegov položaj na američkom duhanskom tržištu.

"U strateškom smislu, ključna je ekonomija veličine. Reynolds American i BAT imaju tehnološki sporazum i surađuju na mnogim pitanjima, stoga je ovdje uglavnom riječ o preuzimanje kontrole nad značajnijim dijelom najvećeg svjetskog bazena dobiti", piše analitičar Berenberga.

Rast burzi podupire i skok cijene dionice SAP-a za 2,9 posto, nakon što je ta njemačka softverska kompanija podigla svoju procjenu operativnoga profita za ovu godinu te najavila kako očekuje snažnu poslovnu izvedbu u zadnjem tromjesečju.

Znatno je poskupjela i dionica Valea za 3,9 posto, nakon što je taj proizvođač auto-dijelova podigao poslovne procjene za ovu godinu, nakon 16-postotnog rasta prodaje u trećem tromjesečju.

Najviše je, pak, bila na dobitku dionica Yare, za 5,9 posto, budući da je ta norveška tvrtka za proizvodnju umjetnih gnojiva ostvarila bolje od očekivanja prihode i profit iz temeljnog poslovanja.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.