SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ODUSTAJANJE
 
Intesa Sanpaolo odustala od povezivanja s Generalijem
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 28.02.2017. - 07:55:44
MILANO - Talijanska bankarska grupacija Intesa Sanpaolo odustala je od planiranog povezivanja s Generalijem, ističući kako time svojim dioničarima ne bi stvorila dodanu vrijednost.
“Menadžment je dovršio procjenu… i ne vidi prilike koje bi ispunile zacrtane kriterije opcija za rast grupe”, objavila je Intesa Sanpaolo.

U banci su među kriterijima za potencijalne opcije spajanja i akvizicija izdvojili stvaranje vrijednosti za dioničare i zadržavanje jedne od najsnažnijih kapitalnih osnovica u talijanskom bankarskom sektoru.

Spajanjem najveće talijanske banke u segmentu poslovanja s građanima i diva tamošnje osiguravateljske industrije Generalija nastao bi talijanski financijski div s tržišnom kapitalizacijom od približno 60 milijardi eura.

Promjene u upravi Generalija i politička slabost u Rimu proteklih su mjeseci pomogli potpirivanje glasina o povezivanju, a iz medijskih se izvještaja dalo naslutiti da bi među zainteresiranima za talijanskog osiguravatelja mogli biti i francuska AXA, njemački Allianz i švicarski Zurich Insurance Group. Međutim, AXA je početkom prošle sedmice objavila da ne razmišlja o značajnijim transakcijama, uključujući i Generali.

Prošlog mjeseca Intesa je objavila da istražuje moguće povezivanje s Generalijem i to nakon što su ju mediji primorali da otkrije svoje namjere, podsjeća Reuters.

U pokušaju da utiša tržišna nagađanja, Intesin izvršni direktor Carlo Messina početkom veljače izjavio je da banka neće žrtvovati snažnu kapitalnu osnovu ni izdašnu dividendu zbog takve transakcije.

Osim obećanja ′organskog′ rasta u skladu s planom od 2014. do 2017., iz Intese su objavili i da će nastaviti širiti poslovanje u segmentu upravljanja imovinom i razvijati segment neživotnih osiguranja u istoj mjeri kao i onaj životnog osiguranja.

Dioničari Intese mlako su reagirali na zamisao o spajanju, pa je cijena njenih dionica pala 16 posto nakon objave da je banka zainteresirana za povezivanje s Generalijem. Dionice osiguravateljskog diva u istom su razdoblju ojačale tri posto.