SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SKOK
 
Intesa Sanpaolo s 39% većom neto dobiti u prvom kvartalu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 09.05.2018. - 17:44:37
MILANO - Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je o 39 posto većoj neto dobiti u prvom kvartalu 2018. u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, najvećoj u prvim kvartalima od 2008. godine.

Neto dobit vlasnika Privredne banke Zagreb (PBZ) u prvom je tromjesečju 2018. godine tako dosegnula 1,25 milijardi eura. Snažna dobit rezultat je većih neto prihoda od naknada i provizija i od kamata, pokazalo je poslovno izvješće objavljeno u utorak.

Posljednjih godina Intesa je fokus preusmjerila s tradicionalnih zajmodavnih aktivnosti na poslovanje temeljeno na naknadama od poslovanja s upravljanjem imovinom i osiguranjima, podsjeća Reuters.

Među prednostima u banci izdvajaju kvalitetu imovine u prvom kvartalu, ističući najslabiji priljev loših zajmova u prva tri mjeseca poslovne godine u Intesinoj povijesti.

U ovoj godini očekuju osjetno niže rezervacije za loše zajmove, a predviđaju i vrlo pozitivne trendove u segmentu upravljanja imovinom.

– Ove godine očekujemo i značajno smanjenje rezervacija za nenaplative zajmove i bolju naplatu dugova, kazao je izvršni direktor Carlo Messina u konferencijskom pozivu.

Udio loših zajmova u prvom je kvartalu tako iznosio 11,7 posto, odnosno 9,5 posto ako se uzme u obzir sporazum o prodaji loših zajmova koji je Intesa sklopila sa švedskom tvrtkom Intrum.

U travnju je Intesa objavila da je s tom švedskom tvrtkom za naplatu dugova postigla obvezujući sporazum o stvaranju strateškog partnerstva vezano za nenaplative zajmove.

U talijanskoj banci očekuju da će neto dobit u 2018. godini biti veća od prošlogodišnjih 3,8 milijardi eura. Potvrdili su i da će 85 posto dobiti biti usmjereno u isplatu dividende.

– Na dobrom smo putu da ostvarimo veću neto dobit u 2018. godini pa isplatimo i vrlo izdašne dividende, kazao je izvršni direktor Intese u konferencijskom pozivu.