SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Investitori manje skloni riziku; kupuju jen i franak
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 25.10.2018. - 16:40:11
LONDON - Japanska i švicarska valuta u četvrtak su ojačale na međunarodnim tržištima jer su ulagači tražili utočište za kapital zbog vala rasprodaja dionica, no oscilacije tečajeva umjerene su i pokazuju da je situacija daleko od panike.

Najnoviji val prodaja dionica na američkim i azijskim tržištima prelio se jutros i na europska tržišta.

U takvom je ozračju jen zbog statusa valute-utočišta u nestabilnim vremenima dobio na cijeni, pa se dolarom u jednom trenutku trgovalo po 111,82 jena. No, uspon jena u kasnijem je trgovanju posustao te se dolarom trgovalo po 112,10 jena, što znači da je jen bio u plusu svega 0,1 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije.

Švicarski franak, također valuta-utočište, ojačao je prema dolaru za 0,2 posto, dok je prema euru neznatno oslabio.

Tečaj eura blago se stabilizirao nakon što je jučer skliznuo na nove najniže razine u dva mjeseca dok ulagači fokus polagao preusmjeravaju prema redovnoj sjednici Europske središnje banke (ECB).

Eurom se jutros trgovalo po 1,1417 dolara, što znači da je ojačao 0,2 posto u odnosu na prethodno zatvaranje. U jučerašnjem trgovanju u jednom mu je trenutku cijena skliznula na najniže razine u dva mjeseca, od 1,1378 dolara.

U takvom je ozračju dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros oslabio 0,2 posto u odnosu na prethodno zatvaranje, skliznuvši na 96,241 bod.

Glavni događaj danas će biti sjednica ECB-a i investitori će pratiti hoće li biti novih signala o mogućem usporavanju rasta gospodarstva eurozone, a i poruka u vezi sa sukobom Italije s Europskom unijom zbog proračunskih planova talijanske vlade.

Tržišta ne očekuju nikakva iznenađenja na današnjoj sjednici, na kojoj bi ECB tek trebao potvrditi da ostaje na putu planiranog okončanja ciklusa kvantitativnog ublažavanja, premda postoji rizik da predsjednik ECB-a Mario Draghi izrazi veći pesimizam zbog najnovijih nepovoljnih čimbenika.

"Limitiran prostor za jačanje eura pripisuje se faktorima rizika poput talijanskog proračuna, brexita i najnovijeg slabljenja gospodarskih aktivnosti", smatra Rodrigo Catril, viši valutni analitičar u banci NAB.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.