SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Investitori na Wall Streetu oprezni nakon Harveya
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 29.08.2017. - 07:13:04
NEW YORK – Na Wall Streetu se u ponedjeljak trgovalo oprezno dok se procjenjuju štete koje je u Teksasu nanio uragan Harvey, pri čemu su cijene dionica u financijskom i energetskom sektoru pale, a u tehnološkom porasle.

Dow Jones oslabio je 0,02 posto, na 21.808 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,05 posto, na 2.444 boda, a Nasdaq indeks 0,28 posto, na 6.283 boda.

Na tržištu je jučer vladao oprez dok se procjenjuju štete od Harveya, najsnažnijeg uragana koji je u posljednjih 50 godina pogodio južni Teksas i koji je donio obilne kiše i velike poplave.

Harvey je u SAD-u dozvao u sjećanje traumu iz 2005. kada je uragan Katrina izazvao humanitarnu katastrofu s više od 1.800 mrtvih i razorio cijele četvrti New Orelansa.

U tromjesečju u kojemu je harala Katrina rast američkog bruto domaćeg proizvoda znatno je usporio, no kasnije je ubrzao zbog obnove porušenih područja.

I sada su gospodarske štete velike, no analitičari kažu kako će obnova tog područja ublažiti negativne ekonomske posljedice.

Najviše su jučer pale, prosječno 0,5 posto, cijene dionica u financijskom sektoru, pri čemu su pod pritiskom bile dionice osiguravajućih društava dok ulagači pokušavaju procijeniti utjecaj Harveya na taj sektor.

"Prvotna je reakcija tržišta bila oštra jer su ulagači pratili ljudske drame i uništenje infrastrukture, no kasnije se tržište smirilo. Ovo je velika humanitarna katastrofa, a najgore možda još nije prošlo. No, što se tiče utjecaja na tržište, ne znam kolike će biti negativne posljedice, s obzirom da se očekuju golemi poticaji za ovu regiju", kaže Jim Paulsen, strateg u tvrtki Leuthold Group.

Osim u financijskom sektoru, pod pritiskom su se jučer našle i dionice naftnih divova Chevrona i Exxona, koje su pojeftinile oko 0,3 posto, što je posljedica pada cijena nafte.

Na američkom je tržištu, naime, cijena barela potonula 2,5 posto, na 46,70 dolara, jer se ulagači plaše da će obustava rada u nizu rafinerija u Teksasu i Meksičkom zaljevu dovesti do rasta zaliha sirove nafte. S druge strane, cijene benzina snažno su porasle.

Porasle su i cijene dionica kompanija koje bi mogle imati koristi od obnove. Tako je, primjerice, dionica Home Depota poskupila 1,2 posto.

Porasle su i cijene dionica u zdravstvenom te tehnološkom sektoru.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 5,13 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio oko 6 milijardi.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Frankfurtski DAX skliznuo je 0,37 posto, na 12.123 boda, a pariški CAC 0,48 posto, na 5.079 bodova. Na burzi u Londonu jučer se zbog praznika nije radilo