SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Investitori na Wall Streetu oprezni uoči objave poslovnih rezultata
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.10.2017. - 07:58:39
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica blago pale, drugi trgovinski dan zaredom, jer su ulagači oprezni uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih izvješća kompanija.

Dow Jones oslabio je 0,06 posto, na 22.761 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,18 posto, na 2.544 boda, a Nasdaq indeks 0,16 posto, na 6.579 bodova.

S&P 500 indeks porastao je od početka godine oko 14 posto, a prošloga tjedna u niz navrata dosezao nove rekordne razine jer se ulagači nadaju da će predsjednik SAD-a Donald Trump provesti poreznu reformu koja će smanjiti poreze kompanijama i većini Amerikanaca.

Podršku tržištima pružili su i poslovni rezultati kompanija jer su u prva dva tromjesečja njihove zarade rasle po dvoznamenkastim stopama na godišnjoj razini.

Ovih dana počinje sezona objava poslovnih rezultata za treće tromjesečje, a analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa porasla za 4,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Bio bi to sporiji rast nego u prethodnim kvartalima, no analitičari obično procjene postavljaju nisko kako bi kompanije lakše prebacile očekivanja, čime se otvara prostor za rast cijena dionica.

Najviše su jučer pale, prosječno 0,7 posto, cijene dionica u zdravstvenom sektoru, dok su se među dobitnicama našle dionice Microsofta i niza drugih tehnoloških kompanija.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja. Na američkim su burzama vlasnika jučer zamijenile samo 4,4 milijarde dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 6,1 milijardu.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,20 posto, na 7.507 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,16 posto, 12.976 bodova, a pariški CAC 0,11 posto, na 5.365 bodova.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.