SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DOBRE BROJKE
 
Iran podupro rezultate Peugeot Citroena u prvoj polovini godine
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.07.2017. - 18:30:20
PARIZ – Francuski automobilski gigant Peugeot Citroen (PSA) izvijestio je u četvrtak o blagom rastu prodaje na međunarodnim tržištima u prvoj polovini godine zahvaljujući obnovi proizvodnje u Iranu koja je nadoknadila teškoće u Kini.

Od siječnja do lipnja prodaja PSA-e u Kini pala je 48,6 posto, na 152.380 vozila. Francuska kompanija od prošle godine pokušava zaustaviti oštar pad prodaje na tom tržištu a danas su izvijestili da su izradili "konkretne planove" kako bi riješili taj problem.

Na glavnom tržištu, onom europskom, francuska je kompanija zabilježila pad prodaje za 1,9 posto, uz 1,03 milijuna prodanih automobila, uglavnom zbog slabog rezultata luksuznog brenda DS.

Ako uspješno zaključe planirano preuzimanje GM-ovih europskih brendova Opela i Vauxhalla, u Europi će ponovo zauzeti poziciju drugog proizvođača. Prvo mjesto pripada njemačkoj grupi Volkswagen.

Na Bliskom istoku i u Africi prodaja je pak više nego utrostručena, dosegnuvši 277. 931 prodani automobil, ponajviše zahvaljujući obnovljenoj proizvodnji u Iranu, gdje je nakon ukidanja međunarodnih sankcija Peugeot ušao u partnerstvo s lokalnim proizvođačem. U Iranu je tako uz njihovu licencu proizvedeno 207.900 automobila.

Rast prodaje zabilježili su i u Latinskoj Americi, za 8,5 posto, uz prodanih 96.357 vozila.

Ukupno je Peugeot Citroen u prvoj polovini godine prodao gotovo 1,58 milijuna vozila, uz rast prodaje na inozemnim tržištima od 2,3 posto.