SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PREGOVORI
 
Iran želi veći izvoz nafte, neće pristati na pregovore o programu projektila
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 25.08.2019. - 22:00:57
TEHERAN - Iran želi izvoziti najmanje 700 tisuća barela nafte po danu do barem 1,5 milijuna ako Zapad želi pregovarati s Teheranom o spašavanju nuklearnog sporazuma iz 2015., rekla su u nedjelju za Reuters dva iranska dužnosnika i diplomat.

"U znak dobre volje i korak naprijed prema otvaranju pregovora, odgovorili smo na prijedlog Francuske. Želimo izvoz nafte od 700 tisuća barela po danu plaćenih novcem, a to je samo početak. Izvoz bi trebao doseći 1,5 milijuna barela", rekao je visoki iranski dužnosnik koji je tražio da ostane anoniman.

Drugi dužnosnik rekao je da se o "iranskom programu balističkih projektila ne može i neće pregovarati. To smo naglasili vrlo jasno i otvoreno."

Dužnosnici nisu detaljno opisali francuski prijedlog, a francuski dužnosnici nisu bili u mogućnosti komentirati.

Iranski diplomat rekao je da Iran također odbacuje bilo kakve razgovore o njihovom "pravu na obogaćivanje urana, svog domaćeg nuklearnog goriva, a zauzvrat će se potpuno posvetiti obvezama nuklearnog sporazuma iz 2015.".

Izvori iz naftne industrije rekli su Reuters da je iranski izvoz nafte u srpnju pao na 100 tisuća barela po danu zbog sankcija SAD-a koje je Trump uveo nakon što prošle godine povukao SAD iz nuklearnog sporazuma.