SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRAGEDIJA HRVATSKE
 
Iseljavanje raste jer se apsolutno ništa ne mijenja
Autor/izvor: Krešimir Butković
Datum objave: 07.06.2018. - 10:32:29
KOLUMNA - Istraživanje Promocije plus samo je potvrdilo ono o čemu govori čitava Hrvatska, a davno je upozorio Radimir Čačić, neizravni ''krivac'' za lošu demografsku sliku; sjećate se one njegove izjave studentima: ''Idite što dalje od ove žabokrečine!'' 

I mladi poslušali. Čačić je znao da je i on kao i svi vukovi tek promijenio dlaku, a ne ćud. Ćud se u Hrvatskoj nije mijenjala nikad tako da prijedlozi Hrvatske udruge poslodavaca za promjenama od gospodarskih, političkih pa do kulturnih i društvenih svjetonazora zvuče kao znanstvena fantastika. I HUP priznaje da je mala plaća razlog odlaska mahom mladih i visokoobrazovanih Hrvata. Poslodavci plaćom vrijeđaju pamet mladih, a nitko normalan ne želi raditi za crkavicu. 

Eto, na Rabu se zatvaraju restorani i kafići. Nema radnika, a i najmovi su skupi. Tek sad, kad je kriza u ponudi sezonskih radnika, poslodavci su odlučili podignuti cijenu rada. Prekasno. Ljudi su u Irskoj, Švedskoj, Austriji ili Njemačkoj. Naravno, uz loše plaće, na vrh glave im se popeo nepotizam, namještaljke i ostale zakulisne radnje od najobičnijih poslova pa do samog vrha i najbolje plaćenih radnih mjesta. Mladima je dosta da se nemaju gdje dokazati, da nemaju mogućnost napretka, a da nam pravosuđe izgleda smješnije od nekih humorističnih serija iz prošlog stoljeća. 

Petrificirana stvarnost u kojem političari klešu svoja imena u onu stijenu iz stoljeća sedmog, bez mijena i s puno nakaradnosti, dozlogrdila je i mladima i starima, samo što jedni imaju mogućnost izbora dok drugi moraju gutati političke fekalije i ostati svoji na svome. Ali ni taj ''svojem'' neće dugo ostati netaknut čim raspikuće s Markova trga ne bace pogled na mukom stvorene bile dvore prošlih generacija gastarbajtera. 

O, kad se materijalistički orijentirani gladuši zagledaju u lako dostupan plijen duž morske obale bit će krvavog pira u hijena. Upravo zato što se ništa ne mijenja, gastarbajteri postaju emigrantima zbog primitivizma, vjerske i društvene netolerancije, a ponajviše zbog političara kojima su ustaše i partizani postali odličan biznis. Spremni su žrtvovati svoju udobnost stanovanja, dijeliti stan s nepoznatima, jesti lošu hranu i ne izlaziti nigdje. Sve je to bolje, prema istraživanju Promocije plus, nego brisati stražnjice samodopadnim političarima. 

HUP nam poručuje da preuzmemo način razmišljanja zapadnih zemalja u koje Hrvati masovno odlaze. Možda dio građana to i želi, no političarima je potpuno svejedno. Bila Hrvatska puna Hrvata ili Ukrajinaca, Bugara, Bjelorusa njima je važno da im ovdje netko donosi novac. Samo je novac bitan, a ne društvene navike. Štoviše, otvarajući put drugim državljanima, dajući im budzašto plaćen posao, stvaraju novi glasački korpus za sebe. Može Hrvat iseliti, no nema te Hrvatske koja može biti iznad svega ovim domoljubnim lažnjacima koji nas vode. Hrvati tako postaju Ircima. 

A mi, koji ostajemo, možemo se samo smijati istraživanjima i zaključcima poslodavaca kojima žene na blagajnama, bez pauze, blagdana i poštovanja rade po cijele dane za 2.500 kuna. No ni to neće zadugo. Ili će podignuti plaće ili će uložiti u robotizaciju trgovina. Možda i Filipinci nagrnu.

Sve je moguće, kao što je i moguće da hrvatski klubovi u dijaspori postanu ''kumovi'' našim obiteljima u Hrvatskoj s velikim brojem djece. Zašto ne? Te obitelji bi tako imale veću korist nego da im djecu po glavi glade političari kojima je teško platiti i kavu u saborskoj kantini.