SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RANDMAN
 
Istra: Za litru ulja i 2-3 kilograma maslina više nego inače
Autor/izvor: SEEbiz / Glas Istre
Datum objave: 10.10.2014. - 09:12:33
PULA - Berba maslina na istarskom području traje od konca rujna, a "udarnički" je nastavljena ovog tjedna, što je aktiviralo i uljare koje ovih dana rade punom parom. No, planove maslinarima pomrsila je ove godine maslinova muha, koja je oštetila plodove.
Tijekom 24 sata otvorena je uljara "Nonno Bruno" u Banjolama, jedina na području općine Medulin. Uljara Davora Zaninija otvorena je prije dvije godine pa im je ovo treća sezona prerade. Prve godine preradili su 120 tona plodova maslina, godinu nakon toga 200 tona, a ove godine već stotinjak tona, što je dobar "rezultat" budući da je počela s radom 22. rujna, piše Glas Istre.

Opremljena je vrhunskom Pieralisi tehnologijom s kapacitetom prerade od 800 kilograma na sat. Najviše im dolaze maslinari s medulinskog područja, ali i iz Vodnjana, Bala pa čak i Poreča i Višnjana, a dobro surađuju i s članovima medulinske udruge Ulika, kojih je stotinjak.

Randmani su ove godine vrlo loši, ističe Zanini, pa su se maslinari naradili za malo ulja jer su se nekima količine ulja u plodu prepolovile.

- Zbog maslinove muhe randmani su se znatno smanjili. Kod dobrog ploda su od 8 do 10, a kod loših čak i pet, što je strašno. Za litru ulja inače treba oko 10 kilograma ploda, a sad treba i 12 do 13 kilograma zbog nižih randmana. Ulje će biti blaže i bojim se ne toliko dobro kao lani. Količinski ove godine je više ploda, ali su manje razvijeni, kaže Zanini. Od vrsta najviše ima leccina i pendolina, mnogo ascolane kao i oblice te bianchere. Zanini, koji proizvodi i svoje ulje te u sklopu uljare ima trgovinu, kaže da ove godine neće mijenjati cijenu pa će za sto kuna prodavati kilogram, odnosno 1,1 litru ulja.