SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AZILANTI
 
Istraga: Slovenci prisilno vraćaju migrante u Hrvatsku?
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 09.07.2018. - 15:14:27

LJUBLJANA - Slovenska pučka pravobraniteljica Vlasta Nussdorfer potvrdila je da njezin ured istražuje tvrdnje nevladinih organizacija o prisilnom vraćanju tražitelja azila u Hrvatsku, suprotno međunarodnom pravu, pišu mediji.

Dnevni list "Dnevnik" navodi da su njezini suradnici već posjetili policijske postaje u Črnomelju i Metliki.

Više novinarskih izvješća s područja Bihaća i Velike Kladuše u BiH te opažanja nevladinih organizacija govore o tome da su migranti već na granici bili odbijeni iako su zatražili azil, nakon čega su ih policajci iz Slovenije vratili hrvatskim organima, a oni dalje u BiH.

No, slovenska policija i ministarstvo unutarnjih poslova takvo postupanje negiraju, navodi Slovenska tiskovna agencija STA.

U uredu UNHCR-a u Budimpešti kažu da znaju za slučajeve "ljudi koji tvrde da nisu smjeli ući u Sloveniju kako bi zatražili azil", no da to još provjeravaju kako bi eventualno pokrenuli istragu, prenosi Dnevnik.

List "Večer" navodi da je Amnesty International zbog toga pisao pismu predsjedniku tehničke vlade Miri Ceraru tražeći da se pokrene nezavisna istraga koja će utvrditi moguću odgovornost policije.