SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OPTUŽBE
 
Istražitelji: General Electric prikriva financijske teškoće
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 17.08.2019. - 06:07:23
NEW YORK - Privatni financijski istražitelj koji je upozorio na malverzacije američkog menadžera Bernarda Madoffatvrdi da industrijski konglomerat General Electric (GE) prikriva financijske teškoće, prenose britanski mediji.

GE prikriva 38,1 milijardu dolara potencijalnih gubitaka, tvrdi u izvješću od nešto više od 170 stranica istražitelj Harry Markopolosa prenosi BBC.

Financijsko stanje u kompaniji puno je lošije no što pokazuju poslovna izvješća, dodaje Markopolos.

"Računovodstvena prijevara u iznosu 38 milijardi dolara odgovara 40 posto tržišne kapitalizacije GE-ja, što znači da je daleko ozbiljnija od onih u Enronu i Worldcomu", tvrdi istražitelj u izvješću pod naslovom "General Electric: prijevara koja razmjerima nadmašuje Enron".

U izvješću se posebno ističe izloženost GE-ja dugoročnom osiguranju u SAD-u i njegov odjel usluga za naftni sektor a Markopulosovo povlačenje paralela sa slučajevima Enron i Worldcom smatra se ozbiljnim budući da su oba završila kaznenim prijavama, napominje BBC.

Markopolos je postao poznat javnosti početkom prošlog desetljeća kada je upozorio regulatore na moguće financijske malverzacije menadžera Bernarda Madoffa. Madoff je 2008. godine uhićen i potom osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 150 godina.

GE opovrgava navode iz izvješća, nazivajući ga "neutemeljenom, nepromišljenom i tendencioznom špekulacijom".

Kompanija stoji iza svojih financijskih izvješća, poručuju iz GE-ja.

Izvršni direktor kompanije Lawrence Culp optužio je istražitelja i za "netočne navode", tvrdeći da ih Markopolos prije objave izvješća nije kontaktirao kako bi provjerio podatke.

Izvješće sadrži faktografske greške i "puka je tržišna manipulacija" jer će istražitelj zaraditi na trgovini dionicama, potaknutoj njegovom objavom, naglasio je Culp.

Markopolos navodi da je prije objave kopiju izvješća dostavio jednom hedge fondu i da će mu pripasti dio zarade od eventualne promjene cijene dionica.

Nakon objave izvješća i Markopolosova nastupa u emisiji CMBC-ja cijena dionica GE-ja pala je u četvrtak 15 posto a trgovanje je zaključila u minusu 11 posto, najvećem u 11 godina. Kako bi iskazao povjerenje u GE, izvršni direktor Culp kupio je dionice u vrijednosti dva milijuna dolara.

Neki analitičari smatraju izvješće irelevantnim a suosnivač hedge fonda Bronte Capital nazvao ga je "smiješnim". Reuters pak podsjeća da pojedine analitičare na Wall Streetu već dugo zabrinjavaju tvrdnje o slabom novčanom toku GE-ja, troškovima i otpisima a ukazuju i na nejasna financijska izvješća.

GE je u protekle dvije godine izvijestio o otpisu imovine i troškovima u vrijednosti većoj od 40 milijardi dolara. Izvijestili su i da su njihove računovodstvene prakse predmet istrage američkog ministarstva pravosuđa i financijskog regulatora, Komisije za vrijednosnice i financijska tržišta (SEC).

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.