SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OTPORNOST
 
Istraživanje: Hrvatski osiguravatelji otporniji na krizu od ostalih u regiji
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 06.11.2013. - 15:33:03
ZAGREB - Hrvatska je od 2008. do 2012. godine zabilježila najveći pad BDP-a i najveću prosječnu godišnju stopu pada osobne potrošnje u regiji, no pad bruto premije hrvatskih osiguravatelja u tom je razdoblju niži je od pada zabilježenog na ostalim tržištima regije, pa je hrvatske osiguravatelje već i umjeren rast profitabilnosti u kriznim godinama svrstao pri vrhu regije, gdje je značajniji rast dobiti ostvaren samo u Češkoj, pokazuje danas objavljeno istraživanje tvrtke Roland Berger i udruge banaka i osiguravatelja EFMA.
Bruto premija hrvatskih osiguravatelja u razdoblju od 2008. do 2012. godine smanjena je za 11 posto, što je, pokazuje to istraživanje, znatno bolji rezultat od Mađarske, gdje su premije pale 26 posto, a približno je na razini Poljske, s padom od devet posto.

Hrvatski su osiguravatelji tako uspjeli tijekom četiri krizne godine održati rast profitabilnosti i izbjeći da im premije padnu više od srednjoeuropskog prosjeka, iako su djelovali u najzahtjevnijim makroekonomskim uvjetima u regiji, zaključak je istraživanja "Osiguranja u Srednjoj Europi - potencijal učinkovitosti prodajnih kanala", koje su zajednički proveli konzultantska kuća Roland Berger i EFMA, neprofitna udruga banaka i osiguravatelja.

Tri najveća osiguravatelja u regiji ostvaruju 52 posto bruto premija, po čemu Hrvatska ne odskače od regionalnog prosjeka, a slična je koncentracija na tržištu i u Poljskoj te Češkoj.

No, Hrvatska zaostaje po udjelu životnog osiguranja u ukupnim osiguranjima i po tome je bolja samo od Rumunjske. Najlošije stoji s udjelom životnih osiguranja vezanim uz štednju, takvih je u životnim osiguranjima jedva šest posto, dok se u regiji ti udjeli kreću od trećine u Poljskoj do dvije trećine u Mađarskoj.

Prema rezultatima studije, osiguravatelji će se i dalje snažno oslanjati na zastupnike pod ugovorom, dok će se smanjiti važnost podružnica, a rasti važnost banko-osiguranja. Internet će postati važniji prodajni kanal, ali pretežno kod neživotnih osiguranja i jednostavnijih proizvoda, dok se društveni mediji još ne prihvaćaju kao prodajni kanal, već ih osiguravatelji zasad drže samo podrškom.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.