SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RECESIJA
 
Italija potonula u recesiju, loša vijest i za Hrvatsku
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 31.01.2019. - 12:25:00
Zadnja izmjena: 31.01.2019. - 13:06:23
RIM - Italija je u četvrtom kvartalu prošle godine potonula u recesiju.

Prema prvim rezultatima u četvrtom kvartalu, ekonomija te zemlje je ušla u recesiju, što je ujedno i prvi put poslije 2013. godine da neka zemlja EU toliko potone.

Talijanska ekonomija pala je 0,2 posto u posljednjem kvartalu 2018. godine, a to, poslije pada od 0,1 posto u prethodnom, trećem kvartalu, znači ulazak u recesiju. 

Italija je, podsjetimo, jedna od najvećih evropskih ekonomija i tokom prošle godine, imala je mnogo problema, što je stvorilo strah i od ponavljanja sudbine Grčke. 

Ovo je svakako loša vijest i za Hrvatsku jer Italija je najveći hrvatski trgovinski partner. 

- Posebno zabrinjava loše stanje talijanske ekonomije, koja je naše veliko izvozno tržište, a koja se opet nalazi pred recesijom. Naravno, svi nepovoljni događaji u brodogradnji također će ostaviti svoje posljedice i na ukupnim rezultatima za industrijsku proizvodnju, rekla je tportalu ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb Maruška Vizek.

Podsjetimo, industrijska proizvodnja u Hrvatskoj lani je pala jedan posto, a samo u prosincu prošle godine stropoštala se za više od šest posto. Prvi je to godišnji pad od krizne 2013. godine, kada je Italija također ušla u recesiju.