SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ANGAŽMAN
 
Ivan Herak postao savjetnik ministra turizma
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 05.09.2019. - 18:59:54
ZAGREB Ministar turizma Gari Cappelli imenovao je docenta dr. sc. Ivana Heraka posebnim savjetnikom za strateški plan razvoja turizma i EU projekte. Herak će funkciju obnašati bez naknade. Imenovanju je prethodila suglasnost premijera Andreja Plenkovića.

Bivši ministar turizma u Vladi Zlatka Mateše, novom se funkcijom vraća u Ministarstvo  kojem je bio na čelu od 1999. do 2000. godine.

Herak je trenutno savjetnik u Kineskoj jugoistočno Europskoj poslovne asocijaciji (CSEBA), član Upravnog vijeća Instituta za turizam, odnedavno je i profesor je na Swiss School of Business u Ženevi, predaje na postdiplomskom doktorskom studiju Ekonomskog fakulteta u Osijeku.

Prije ulaska u političke vode bio je na istaknutim vodećim pozicijama u Valamar Rivijeri, najvećoj hrvatskoj turističkoj tvrtki. Između ostaloga bio je i direktor Generalnog zastupstva spomenute tvrtke u Beču. U razdoblju od 1992. do 1999. godine u dva mandata bio je zastupnik u Saboru Republike Hrvatske, u drugom mandatu i predsjednik Odbora za turizam Sabora Republike Hrvatske. Od 1992. do 1994. bio je zamjenik predsjednika Istarskog demokratskog sabora zaduženog za gospodarstvo i predsjednik Gospodarskog odbora IDS-a, od 1994. do 1999. član Malog Vijeća HSLS-a i direktor stranke te predsjednik Gospodarskog odbora HSLS-a.

Od 1999. do 2000. godine bio je ministar turizma u Vladi Republike Hrvatske, predsjednik Vijeća Hrvatske turističke zajednice, član Odbora za proračun i financije Svjetske turističke organizacije (WTO Committee on Bugdet and Finance) i član Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju. Kao predstavnik Republike Hrvatske 1999. godine nominiran je za člana Izvršnog vijeća WTO-a.

Od svibnja 2013. do svibnja 2014. savjetnik je zastupnika u Europskom parlamentu, a od 2013. do 2015.g. predavač je i prodekan za međunarodne odnose na Visokoj poslovnoj školi "Manero" u Višnjanu; predavač je na Sveučilištu ''Libertas'' u Zagrebu te voditelj dislociranog studija Sveučilišta ''Libertas'' u Poreču. Gost je predavač na Veleučilištu ''Vern'' u Zagrebu i Fakultetu za menadžment u ugostiteljstvu i turizmu u Opatiji.

Od siječnja do svibnja 2018. godine glavni je menadžer za strateško planiranje, EU fondove i upravljanje promocijom Hrvatskog nogometnog saveza.