SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POST FESTUM
 
Izbori potvrdili: Njemačka je postala drukčija
Autor/izvor: Ines Pohl, Deutsche Welle
Datum objave: 25.09.2017. - 08:38:25
KOMENTAR - Ovi izbori imaju jasnu poruku: ne treba nastaviti kao do sada. I oni su donijeli dva jasna gubitnika: SPD i Angelu Merkel.

SPD je pao na povijesno najnižu razinu s 20,8 posto osvojenih glasova, a CDU, kancelarkina stranka, izgubila je gotovo osam posto. To je katastrofalan poraz i u normalnim vremenima razlog da se razmisli o ostavci. ali, vremena nisu za njemačke prilike normalna. To pokazuje među ostalim i uspjeh AfD-a, koji s preko 13 posto ulazi u Bundestag. Po prvi put od osnutka Savezne Republika Njemačke je jedna desno-populistička stranka uspjela ući u njemački parlament.

Ovo je povijesna cezura. S današnjim izborima je Njemačka postala drukčija. To nije sitnica. Ali, nije ni katastrofa - zasad ne. To je izazov. Na kraju je to demokracija. I u usporedbi s drugim zemljama u svijetu ima dobrih razloga da vjerujemo da će Njemačka s tim izazovom izaći na kraj. I da to može biti i korisno ako se u parlamentu ponovo bude vodilo prijepore o najboljim argumentima. I ako nadmoćna kancelarka ne vlada ne obazirući se na druge, jer nema oporbe.

Presudno će pritom biti da se demokratske stranke ne daju odvratiti od demokratskog diskursa zbog demagoške retorike AfD-a. One se moraju suprotstaviti populistički krivo prikazanim prividnim rješenjima i tražiti stvarne odgovore za postojeće probleme. I konačno uzeti ozbiljno činjenicu da se brojni ljudi boje toga kako bi brojne izbjeglice mogle promijeniti ovu zemlju. Njemačka mora razmisliti o svojoj sposobnosti vođenja prijepora. Tabuiziranje strahova jača političke ekstreme.

Prvi veliki izazov sad će biti sastavljanje vlade. Razborito je to što je SPD odmah jasno rekao da ide u oporbu. Samo tako se ta stranka može ponovo naći i time uopće razviti perspektivu za budućnost. I osim toga samo tako može biti spriječeno da AfD postane vodeća oporbena stranka u parlamentu.

Angela Merkel ide jako oslabljena u ove komplicirane pregovore. S teretom na plećima da u njezinoj vlastitoj stranci mnogi smatraju da je za katastrofalni rezultat njihove stranke kriva njezina politika prema izbjeglicama. S druge strane cijeli svijet u nju polaže nade, da će ona, unatoč lošem rezultatu ostati jedna od vodećih političkih osoba zapadnog svijeta i da će s njom Njemačka ostati stabilan i pouzdan partner na svjetskoj pozornici. I to kao otvorena, temeljito demokratska zemlja.

Tomu u prilog govori i njemački Temeljni zakon. A to vrijedi za sve, i za AfD. Članak 1: Ljudsko dostojanstvo je nepovredivo.