SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ANALITIČARI
 
Izbori u Velikoj Britaniji ojačat će funtu i oslabiti dionice
Autor/izvor: SEEbiz / Saxo Bank
Datum objave: 16.05.2017. - 18:58:44
ANALIZA - Dobri rezultati Therese May na predstojećim izborima oko podrške Brexitu ujedno će donijeti i jačanje britanske funte, a to će utjecati i na tržište dionicama u Velikoj Britaniji.

Naime, svaki put u proteklih godinu i pol dana kada bi ojačala funte, imali smo i kratkoročno slabljenje u dionicima s tog tržišta, poručuje Peter Garnry, rukovoditelj sektora za dionice u Saxo banci i dodaje da je zato vjerojatno očekivati isti obrazac kada se mijenja vrijednost valute i njezin utjecaj na dionice.

- Nije ista situacija kada se gleda razdoblje u srednjem ili dužem roku jer tada vrijednost dionice ovisi o rastu prihoda i drugih poslovnih rezultata te makro-ekonomskom okruženju. Kada se pogleda mikro-okruženje, zapravo govorimo o poprilično pozitivnim uvjetima u Velikoj Britaniji i Europi koji su stvorili svojevrsni štit za dionice s Otoka, podjednako kao i za one s kontinenta – pojašnjava Garnry.

No, kako se približavamo Brexitu s obzirom na aktualnost članka 50, dugoročno gledano vjerujem da će europske dionice biti u boljoj poziciji od onih iz Velike Britanije jer će izlazak iz EU-a ozbiljno utjecati na dionice tvrtki iz te države, smatra Garnry. Dodaje i da, u početku, taj izlazak vjerojatno neće imati toliki utjecaj na cijelu ekonomiju no, već sada se javno govori o nekim velikim tvrtkama, pa i onima koje su izlistane na burzi, koje planiraju napustiti Veliku Britaniju ili traže off-shore mogućnosti jer smatraju da će Brexit negativno utjecati na njihovo poslovanje.

Ulagači u ovom trenutku trebaju paziti na kratkoročni utjecaj izbora jer u tom je scenariju samo važno kretanje britanske funte. Ako premijerka May ostvari rezultate kako to sada pokazuju ankete, vrlo je vjerojatan rast vrijednosti funte, a time onda i kratkoročno slabljenje na tržištu dionica u Velikoj Britaniji, zaključuje glavni analitičar iz danske investicijske banke.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.