SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IZNENAĐENJE
 
Izlazne ankete: Timmermans u Nizozemskoj osvojio najviše glasova
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 24.05.2019. - 06:58:33
AMSTERDAM - Laburistička stranka potpredsjednika Europske komisije Fransa Timmermansa u četvrtak je iznenađujuće osvojila najviše glasova na europskim izborima u Nizozemskoj, pokazuju izlazne ankete.

Spitzenkandidat socijaldemokrata Timmermans pomogao je svojoj stranci koja, prema izlaznim anketama, osvaja 18 posto glasova.

Ishod izbora će osigurati etablirane stranke koje su strahovale od rasta krajnje desnice i euroskeptičnih izazivača. Laburisti su zabilježili dvostruko bolje rezultate, nego na prošlim europskim izborima te su "pobijedili" predizborne ankete koje su im, u najboljem slučaju, predviđale treće mjesto na izborima.

Nizozemska i Velika Britanija prve su zemlje u kojima se glasuje na izborima za Europski parlament, a britanska birališta ostaju otvorena do 21 sat po GMT-ju, tj. 22 satapo srednjoeuropskom vremenu.

Anketa YouGova objavljena u srijedu predviđa 37 posto za stranku Nigela Faragea "Brexit", koja se zalaže za Brexit "bez dogovora", dok vladajući konzervativci dobivaju 7 posto glasova.

Pučka stranka za slobodu i demokraciju (VVD) premijera Marka Ruttea, završila je na drugom mjestu, osvojivši 14 posto glasova, prema izlaznoj anketi Ipsosa uz statističku pogrešku od 2 posto.

Forum za demokraciju, stranka tridesetšestogodišnjeg nacionalista Thierryja Baudeta, koja je prema predizbornim anketama bila na vrhu uz VVD, završila je treća s 11 posto glasova.

Rezultati nizozemskih izbora prvi su test snage euroskeptičnih stranaka na europskim izborima koji se održavaju širom Unije do nedjelje.

Očekuje se da će stranke krajnje desnice povećati udio svojih zastupnika u Europskom parlamentu, ali se ne očekuje da će osvojiti preko 20 posto na izborima.