SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REFERENDUM
 
Iznimno slaba izlaznost na referendumu u Makedoniji
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 30.09.2018. - 18:29:06
SKOPJE - Makedonci u nedjelju glasuju na referendumu o promjeni imena u 'Republika Sjeverna Makedonija', čime bi mogli završiti desetljeća dug spor s Grčkom koji je blokirao put prema članstvu u Europskoj uniji i NATO-u, no do 13 sati je zabilježena mala izlaznost.

Grčka ima pokrajinu nazvanu Makedonija i drži da ime njezine sjeverne susjede predstavlja svojatanje njenog teritorija, zbog čega je stavila veto na makedonsku kandidaturu za članstvo u euroatlantskim integracijama.

Dvije vlade su u lipnju postigle dogovor na temelju prijedloga o novom imenu, no nacionalistički protivnici tog sporazuma smatraju da bi ta promjena potkopala etnički identitet makedonske, većinom slavenske populacije.

Predsjednik Gjorge Ivanov je najavio da neće glasovati na referendumu, a kampanja bojkota je potaknula sumnje u to hoće li izlaznost biti minimalnih 50 posto stanovništva koliko je potrebno da referendum bude validan.

Pitanje na referendumu glasi: 'Jeste li prihvaćanjem dogovora s Grčkom za članstvo u NATO-u i Europskoj uniji?'.

Pobornici promjene imena, poput socijalističkog premijera Zorana Zaeva, kažu kako je to cijena vrijedna plaćanja u zamjenu za članstvo u oba saveza.

'Danas sam došla glasovati za budućnost zemlje, za mlade ljude u Makedoniji, kako bi mogli živjeti slobodno pod kišobranom Europske unije jer ona znači sigurnije živote za sve nas', rekla je 79-godišnja glasačica Olivera Georgijevska u Skoplju.

Iako referendum nije pravno obvezujuć, dovoljan broj članova parlamenta rekao je da će se držati njegovog rezultata. Za promjenu imena je potrebna dvotrećinska većina u parlamentu.

Makedonsko državno izborno povjerenstvo objavilo je da do 13 sati nije bilo izbornih nepravilnosti, no do tog je vremena izlaznost bila samo 16 posto, u usporedbi s 34 posto koliko je iznosila na parlamentarnim izborima 2016. kad je 66 posto glasača izašlo na birališta.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.