SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
VISOKE VODE
 
Izvanredno stanje u Ninu, Zadar svjetski rekorder po količini kiše
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 12.09.2017. - 09:01:26
ZADAR - Veliko nevrijeme koje je u ponedjeljak zahvatilo Dalmaciju najviše je problema izazvalo u Ninu, u kojem je proglašeno izvanredno stanje. Na području grada Zadra 70 timova vatrogasaca i Hrvatske vojske crpe vodu iz poplavljenih objekata. U Nin je jutros stigla i vojna amfibija koja pregledava teren.

Kako prenosi N1, gradonačelnik Emil Ćurko kazao je u utorak rano ujutro da "odsječenih nema".

Crpljenje vode je trajalo cijelu noć, a osim utvrđenih šteta u zadarskoj Općoj bolnici, bujična poplava privremeno je obustavila rad uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Iz Odvodnje su izvijestili kako je u pomoć priskočila i Hrvatska vojska te da se još uvijek utvrđuje šteta na uređaju.

Procjenjuju kako će biti potrebno nekoliko dana da pročišćivač ponovno normalno proradi. Za to vrijeme neće biti u mogućnosti crpiti i čistiti septičke jame.

Prema informacijama iz zadarskog Vodovoda, voda iz vodoopskrbnog sustava i dalje je zamućena te ju je prije uporabe potrebno prokuhati. Zbog poplavljenog kolnika ili odrona dijela kolnika zatvorene su sljedeće ceste:

ŽC6007 Zadar-Ražanac između mjesta Poljice i Mazija;

ŽC6040 Sukošan-Sveti Martin-Zemunik i

ŽC6004 Nin-Vrsi - javlja HAK u utorak ujutro.

Razlog zbog kojeg su pale nevjerojatne količine kiše koje su prouzročile katastrofalne poplave na zadarskom području je ciklona koja se relativno sporo premještala preko Jadrana. No, nije samo to uzrok. Veliku ulogu igra i konfiguracija terena naše obale, tvrdi RTL-ov meteorolog Nikola Vikić-Topić.

Naime, zrak koji je kružio u sklopu te ciklone, gomilao se na obroncima Velebita. Bio je prisiljen na dizanje zbog čega je došlo do razvoja olujnih kumulonimbus oblaka koji su na neki način stagnirali na određenim područjima. Osobito oko Zadra, njegovih otoka, te u Istri.

U Zadru je do 14 sati palo čak 340 litara kiše po četvornom metru, tri puta više nego što inače padne u cijelom mjesecu. U Gospiću je palo oko 130 litara po četvornom metru, u Poreču 120, a u Zagrebu 20.

Inače, nešto slično se dogodilo u Zadru baš na današnji dan prije 31 godinu, palo je 350 litara kiše u jednom danu i to je najveća dnevna količina u Hrvatskoj ikada.

Ipak, kiša je danas padala i nakon 14 sati, tako da bi taj rekord mogao biti srušen.

Kad bismo skupili svu tu kišu koja je danas pala u Zadru na jedno mjesto, dobili bismo kocku široku, dugu i visoku 200 metara u koju stane količina vode koja stane u 100.000 olimpijskih bazena, pojašnjava meteorolog Vikić-Topić.

Drugim riječima, na Zadar danas, kao da se izlilo 100.000 olimpijskih bazena vode.

U utorak najviše oborina ponovno očekujemo na sjevernom Jadranu, na potezu od Istre, preko Kvarnera do sjeverne Dalmacije. Moguća je obilna količina, ali ipak će padati znatno manje nego danas. Uglavnom između 30 i 60 litara na četvorni metar. Drugi dijelovi zemlje dobit će znatno manje kiše, najmanje primjerice u Slavoniji gdje će pasti svega oko 5 litara po četvornom metru, javlja RTL.

U međuvremenu, Istramet javlja da je Zadar u ponedjeljak, na dan kada je notorni uragan Irma i dalje divljao po Americi, uspio izbiti na sam vrh ljestvice gradova s najviše količine kiše.

Prema podacima Ogimeta, koji je u ponedjeljak navečer prikupio podatke o oborinama s 5889 postaja, Zadar je uvjerljivo najkišovitiji grad u svijetu.

Ni uragan Irma nije donio rekorde kakvi su danas zabilježeni na sjeveru Dalmacije. Ekstremnih 323 mm palo je na postaji Zadar-Zemunik, a u samom gradu Zadru palo je 284 mm što je uzrokovalo brojne probleme o kojima smo opširno izvještavali.