SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROBLEMI
 
Izvoz mesa u Rusiju: Srbiji načinjena velika šteta
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 15.06.2014. - 14:34:10
BEOGRAD - Pozicija srpskih izvoznika mesa u Rusiju bi mogla biti trajno ugrožena ako nadležne službe ne krenu sa ozbiljnijim kontrolama mesa, upozoravaju agroekonomisti.
Međutim, sagovornici Tanjuga tvrde da ako sve ostane na ovom slučaju ograničenja izvoza mesa u Rusiju ne treba očekivati da bi dugoročno izvoz mogao biti poremećen jer, kako kažu, ovo nije prvi slučaj da Srbija ima probleme sa izvozom poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Rusiju.

Agroekonomista Milan Prostran ocenio je da ovakvi slučajevi mogu da poljuljaju poverenje ruskih partnera, ali i da je izvoz mesa iz Srbije još uvek na niskom nivou, te da u tom smislu Srbija ne gubi mnogo.

"Sporazum sa Rusijom poznaje izvoz iz Srbije samo robe domaćeg porekla. A mi smo očigledno uvozili meso iz EU koje smo potom plasirali na rusko tržište. Sa takvim stvarima se više ne smemo igrati. Mislim da ove izvezene sporne količine neće praviti veći problem, ali mora da postoji mnogo jača kontrola nadležnih službi da se problem ne bi ponavljao", navodi Prostran.

On ističe da je i prošle godine takođe nastao problem, ali u izvozu jabuka za koje se potom ispostavilo da nisu iz Srbije i uveren je da ni ovaj problem neće zaustaviti izvoz iz Srbije.

Sekretar Udruženja za poljoprivredu u Privrednoj komori Vojvodine Đorđe Bugarin, tvrdi da je izvozom svinjskog mesa čiji kvalitet nije bio adekvatno proveren poljuljano poverenje kod ruskih partnera, čime je Srbiji načinjena velika šteta.

"Velike količine mesa ulaze u Srbiju iz EU, a Rusija je zabranila uvoz iz Evropske unije jer se i u Letoniji i Poljskoj pojavila svinjska kuga, dok u Srbiju to meso nesmetano ulazi. Rusi su opravdano posumnjali da mi to meso izvozimo u Rusiju i zato sada prihvataju samo sveže meso iz Srbije", objašnjava Bugarin za Tanjug.

Ispostavilo se, kako navodi, da više ne postoji samo problem kontrole mesa koje izlazi iz klanice, već i onoga koje ulazi u klanicu.

Bugarin upozorava da se ovim putem dodatno nanosi šteta srpskom svinjarstvu koje je godinama u problemima, pa sada Srbija nema dovoljno mesa ni da pokrije sopstvene potrebe.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Miladin Ševarlić međutim tvrdi za Tanjug da je posle ove afere na duže staze ugrožen dalji plasman svinjskog mesa na rusko tržište, kao i da je samim tim ugrožena buduća proizvodnja mesa.

"Ne mora da znači da su i drugi proizvodi koji se izvoze u Rusiju ugroženi zbog pada reputacije pojedinih izvoznika, jer se ovde radi samo o jednoj robnoj grupi", zaključio je on.

U Srbiji je od 5.jula ograničen izvoz svinjskog mesa u Rusiju, Belorusiju i Kazahstan. Ruska inspekcija je, kako se navodi, izvršila proveru našeg veterinarskog sistema, proizvođača i prerađivača mesa kod kojih je utvrđeno da je iz Srbije u Rusiju prodavano meso iz EU, čiji je uvoz Rusija zaustavila zbog svinjske kuge.