SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INVESTICIJE
 
Jadranka ulaže 100 milijuna eura u golf terene na Cresu
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 30.01.2019. - 15:55:39
CRES - Od najave do dovršetka prve faze "papirologije" prošle su više od tri godine, ali tako stvari, očito, funkcioniraju u Hrvatskoj, posebice s projektima kakvih do sada nije bilo. A golf na Mataldi, na predjelu Punta križe na otoku Cresu, definitivno ulazi među takve.

Investitor, grupacija Jadranka, u tu je svrhu dogovorila s Crkvom, odnosno Krčkom biskupijom korištenje zemljišta, oko 320 hektara na 50 plus 50 godina, a za projektiranje dva championship golf-terena s po 18 rupa angažirali su Ernieja Elsa, jednog od najpoznatijih svjetskih golfera, piše Jutarnji list.

Projekt golfa na Mataldi nedavno je prošao glasanje u Županijskoj skupštini te je prihvaćena izmjena i dopuna Prostornog plana Primorsko-goranske županije u koji je "ugrađena" lokacija terena, čime je otklonjena glavna administrativna zapreka za njegovu realizaciju. Prije toga prošao je javnu raspravu i gradska vijeća Cresa i Malog Lošinja, gdje je također dobio podršku većine. Prema riječima Sanjina Šolića, predsjednika Uprave Jadranke d.d., cilj je, kao i sve ostalo što ta hotelijerska kompanija radi, podizanje kvalitete cijele destinacije na razinu pet zvjezdica. Kako ističe Šolić, u projekt golfa Jadranka namjerava uložiti oko 100 milijuna eura, a valja napomenuti da su dosad na Lošinju investirali gotovo 200 milijuna eura.

- Sada je stvoren osnovni pravni preduvjet da se uopće može projektirati golf na toj lokaciji. U PP-u je prije bila predviđena druga lokacija za golf na otoku, ali ona nije bila interesantna zbog niza razloga, od konfiguracije tla do vlasničke strukture zemljišta. Matalda se pokazala kao izuzetno atraktivna za golf i mi smo pokrenuli inicijativu, koja je nakon tri godine urodila plodom. Nakon početnih sumnji, Županija je to prihvatila. Trebalo je vremena da im pokažemo kako su to dobri projekt i lokacija. Zavod za prostorno planiranje u prvoj fazi nam je rekao kako bi bilo dobro da pripremimo materijal i ispitamo mogućnost može li se na tom prostoru, s obzirom na mjere zaštite prirode, klimu i sve ostalo, pojaviti golf, što smo i učinili - kaže Šolić, pokazujući opsežni elaborat koji je izrađen prema narudžbi Jadranke.

- Navedene su sve mjere zaštite prirode, tla, vode, životinja... To je opsežan elaborat čija skraćena verzija ima oko 300 stranica. Izrada je trajala oko godinu dana, a na njemu je radilo stotinjak stručnjaka. Uz to, imamo i studiju društveno-ekonomske opravdanosti, koju je izradio Hotelijerski fakultet u Opatiji. Ta dva materijala predana su Zavodu za prostorno planiranje. Radi se o zaštićenom području, ali golf je tamo moguć uza mjere zaštite koje namjeravamo provesti. Mi smo Zavodu predali našu viziju onoga što bismo tamo željeli realizirati, a onda je on morao provesti vlastitu stratešku procjenu utjecaja na okoliš. Kada je sve to bilo zaokruženo, projekt je išao Županijskoj skupštini i dobio je podršku. Sada imamo pravo izraditi idejni projekt koji mora odobriti državna komisija koju imenuje Ministarstvo za zaštitu okoliša. To znači da se radi još jedna studija utjecaja na okoliš, treća - objašnjava Šolić proceduru.

Ukupna površina područja iznosi 320 hektara, a na dva igrališta koja Jadranka planira graditi otpada manje od 20 posto zemljišta.

- Samo objekti idu, pak, na dva posto ukupne površine. Predviđen je jedan hotel koji, prema odluci Županije, ne može biti kapaciteta manjeg od 500 osoba. Sveukupni kapacitet koji nam je odobren je 800, od toga, dakle, ne manje od 500 u hotelu, a ne više od 300 u vilama. Ograničena je visina hotela i visina vila, preko koje se ne smije ići. Što se pristaništa tiče, nisu dozvoljene neke klasične marine, nego najnužnije kako bi se moglo omogućiti ljudima s brodovima da tamo pristanu, odigraju golf i vrate se. Također, predviđena je i mogućnost za heliodrom - kaže Šolić.

Proširuju pistu kako bi mogli pristajati Boeinzi

Jadranka ne staje s investicijama na Lošinju - u tekućem ciklusu, do iduće sezone, ulaže 20-ak milijuna eura. I dalje je aktualan plan proširenja aerodroma na Lošinju, odnosno produljenja piste sa 900 na 1800 metara kako bi ondje mogli pristajati klasični Boeinzi i Airbusovi.

- I s aerodrom je učinjen veliki korak. Uskoro očekujemo dobivanje građevinske dozvole, tako da se, teoretski, s gradnjom može krenuti vrlo brzo. Ono što nas koči jest zatvaranje financijske konstrukcije. Radi se o investiciji od 35 milijuna eura, a to je za samo jednu kompaniju, zaključili smo, prevelik zalogaj. Obratili smo se državi sa zahtjevom da vidimo moguće modele financiranja. Naišli smo na dobru volju i u intenzivnim smo razgovorima, prije svega s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU. Država će nam izraditi moguće modele financiranja i mi moramo izabrati koji nam odgovara te krenuti s time. Do sada smo već uložili - u procedure, dozvole, projektiranje, izvlaštenje fizičkih osoba i ostalo - oko 5 milijuna eura - zaključuje Šolić.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.