SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZAGRIJAVANJE
 
Jadransko more ubrzano se zagrijava
Autor/izvor: SEEbiz / T-Portal
Datum objave: 08.04.2013. - 11:34:07
ZAGREB - Detaljna karta koju je ovih dana objavila kalifornijska organizacija Marinexplore otkriva da je površinska temperatura u Atlantskom, Tihom i Indijskom oceanu u posljednjih stotinjak godina porasla za jedan stupanj, a u nekim područjima, među kojima i na sjeveru Jadranskog mora, za čak dva stupnja Celzijusova (kliknite na karte desno i dolje).
Zagrijavanje mora nije jednolično. Neki dijelovi Južnog oceana oko Antarktike čak su se ohladili. U Arktičkom oceanu promjene temperature još su raznolikije - kreću se od dva stupnja zahlađenja do dva stupnja zatopljenja.

Oceanograf Roberto De Almeida iz Marinexplorea ističe da se neki dijelovi Tihog i Atlantskog oceana zagrijavaju do dubina od 700 metara.

Budući da većina morskih organizama živi u gornjem sloju morskih voda na dubinama do 400 metara, novi podaci pokazuju da bi zagrijavanje moglo ugroziti gotovo sav život u moru – hranidbene lance i migracije organizama. Ono bi moglo promijeniti distribuciju života – od sićušnih planktona do golemih kitova u svim oceanima.

- Što se atmosfera više zagrijava, više topline prenosi se u oceane. Toplina prodire prema dolje, rekao je De Almeida istaknuvši da priljev energije može promijeniti oceanske struje i vrijeme na koje one utječu.

Hrvatski geofizičar dr. sc. Mirko Orlić, profesor na zagrebačkom PMF-u kaže da je u Jadranskom moru porast temperatura osobito izražen u ljetnim mjesecima.

- Ljetne temperature mora u srpnju, lipnju, pa čak i svibnju u zadnjih su nekoliko desetljeća otišle jako gore, za čak dva stupnja. No to se uglavnom odnosi na površinske vode. Prosjek globalnog zagrijavanja mora kreće se oko 0,7 stupnjeva C, što nije toliko dramatično. Negdje se more zagrijava, a drugdje hladi, objasnio je prof. Orlić.

Brojna novija istraživanja pokazala su da su najveća izumiranja u povijesti Zemlje bila izazvana globalnim zagrijavanjem. Stručnjaci procjenjuju da su tijekom poznatog 'velikog izumiranja' na prijelazu iz perma u trijas temperature porasle za četiri do možda čak šest stupnjeva Celzijusovih. U tom razdoblju izumrlo je oko 95 posto svih ondašnjih morskih organizama te oko 57 posto svih vrsta.