SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAJAVE
 
Jadroplov: Novi pokušaj prodaje krajem godine
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 23.07.2015. - 13:51:03
SPLIT - Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) potkraj godine ponovo će pokušati privatizirati splitski Jadroplov, piše Poslovni dnevnik.
Prethodno bi se zadnjeg dana kolovoza provelo pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala radi pokrića gubitaka iz prethodnih godina.

Temeljni kapital Jadroplova s 589,2 milijuna kuna smanjio bi se na 343,7 milijuna, a nominalna vrijednost dionice smanjila bi se s 360 na 210 kuna. Time bi se, procjenjuju DUUDI-a i Centra za restruturiranje i prodaju, moglo podići interes za preuzimanje splitskog brodarskog poduzeća, koje je u većinskom vlasništvu države, a za čijih 70 posto dionica na natječaju početkom godine nije bilo obvezujućih ponuda.

Interes su iskazali Brodosplit, Tankerska i Atlanska plovidba, Jadran kapital, Asper Conuslt iz Splita i britanski fond Clearwater Marine investment, te Pola Maritime iz Cipra, no odbijalo ih je što u nepovoljnim uvjetima na svjetskom tržištu i pada vozarina država traži visoku dokapitalizaciju.

Jadroplov, inače, ima problema s likvidnošću, koji nastoji među ostalim riješiti i prodajom slobodne imovine, odnosno broda. Koncem ožujka obveze su mu bile 493,5 milijuna kuna.