SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OPCIJE
 
Janaf, HEP, PPD i mirovinski fondovi postaju suvlasnici Petrokemije
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 22.06.2017. - 20:15:00
ZAGREB - Sudeći prema informacijama iz izvora bliskih Vladi, zainteresiranih za Petrokemiju nema mnogo, kao ni opcija spašavanja.

Stoga se razmatra model koji podrazumijeva ulazak Prvog plinarskog društva (PPD-a), mirovinskih fondova te Janafa i HEP-a kroz koje bi država zadržala 25 posto dionica u Petrokemiji. Službeno, svi spomenuti zasad o tome šute.

U HEP-u kažu samo da, “sukladno svojim strateškim ciljevima, kontinuirano razmatraju potencijalna ulaganja, dok će konkretne poslovne odluke ovisiti o analizi dugoročne isplativosti pojedinih projekata te procjeni njihova doprinosa razvoju proizvodnog portfelja HEP-a”. Slično se može čuti i od pojedinih privatnih ulagača, koji kažu da još ništa nije dogovoreno, da se ne žele zalijetati te da tek treba vidjeti kako bi mogao izgledati poslovni model. Pothvat je vrlo rizičan, ističu, ali ima smisla ako je većinski vlasnik privatni ulagač i ima upravljačka prava.

Tko će na kraju biti taj koji će ući u kutinsku tvornicu mineralnih gnojiva, u kojoj država ima 80 posto vlasničkog udjela, moglo bi se znati 30. lipnja, do kada je produljen rok za dostavu pisama namjere temeljem objavljenog poziva za iskazivanja interesa u dokapitalizaciji. Prvotno je, naime, rok bio 19. lipnja. I dok se s jedne strane od izvora bliskih kutinskoj tvrtki može čuti da se rok prolongirao jer interesa nije bilo, u Petrokemiji tvrde da je rok produljen jer zainteresiranim kompanijama nije bio dovoljno dug da dobiju sve potrebne informacije i suglasnosti.

- Razlog je jednostavan i pragmatičan. Uletjeli su praznici, a osim toga, neki potencijalni investitori zamolili su nas da produljimo rok jer bi to i njima bilo korisno zbog njihovih internih procedura. Ovo je tek indikativno iskazivanje interesa za dokapitalizaciju i očekujem da će ga netko i pokazati. Osim toga, i nama je bolje da se rok prolongirao kako bismo uspjeli završiti sve što moramo - objašnjava Popijač za Jutarnji list, referirajući se na plan restrukturiranja koji bi se pred Nadzornim odborom mogao naći sljedeći tjedan.

Konkretizirali su, dodaje Popijač, model restrukturiranja te se odlučili za dokapitalizaciju uz pomoć privatnog ulagača. No, u ovoj fazi još ne želi otkriti koliki se iznos dokapitalizacije traži. Napominje da je moguć ulazak i više ulagača, što se poklapa s informacijama iz Vlade koje su došle do nas, te da su na iskazivanje interesa pozvali sve domaće i strane tvrtke koju su interes za Petrokemiju iskazale i prije. To su bili Ina, PPD, Borealis, Yara, Azoty, Agrofert i MET.